Část ustanovení § 42 odst. 1 EŘ (vymáhání dluhu vzniklého před uzavřením manželství z majetku SJM) může být považována za protiústavní

21.01.2014 00:43
 

 

Podle § 42 odst. 1 exekučního řádu (EŘ) , účinného od 1. 1. 2014, exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze mj. provést také tehdy, jde-li o vymáhání dluhu, který vznikl před uzavřením manželství jen jednomu z manželů.

Protože však součástí společného jmění (SJM) jsou dle § 710 NOZ dluhy převzaté za trvání manželství („ledaže se týkají majetku, který náleží výhradně jednomu z manželů…“, nebo „je převzal jen jeden z manželů bez souhlasu druhého manžela, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny“), lze stěží – s ohledem na čl. 1 odst. 1 Ústavy České republiky a čl. 11 odst. 1 Listiny základních práv a svobod – uvažovat o tom, že předmětná část ustanovení § 42 odst. 1 EŘ týkající se vymáhání dluhu vzniklého před uzavřením manželství z majetku SJM, je souladná s ústavně právními předpisy.

Postup v těchto případech je nasnadě: předložení věci (na základě návrhu soudu či v rámci podané ústavní stížnosti) Ústavnímu soudu České republiky s návrhem na zrušení této (podle mého názoru) protiústavní části exekučního řádu.