K § 441 odst. 2 o. z. a § 6 odst. 1 zákona č. 90/12 Sb.

11.03.2015 20:33

     Na dnešním neveřejném zasedání občanskoprávního a obchodního kolegia bylo mj. rozhodnuto o publikaci usnesení Nejvyššího soudu ze dne 27. 11. 2014, sp. zn. 29 Cdo 3919/2014 do Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek s následující právní větou:

     Plná moc udělená k právnímu jednání, pro které zákon vyžaduje formu notářského zápisu o právním jednání (§ 441 odst. 2 in fine o. z.), není neplatná pro nedostatek formy vyžadované zákonem, není-li pochyb o tom, kdo (která osoba) plnou moc udělil. Plná moc k založení obchodní korporace je právním jednáním týkajícím se založení obchodní korporace ve smyslu § 6 odst. 1 zákona č. 90/2012 Sb.

    Znamená to tedy, že převážná část členů občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu se ztotožňuje s právním názorem vyjádřeným v uvedeném rozhodnutí, resp. (naopak) jen nepatrná část členů tohoto kolegia má na řešení uvedené právní otázky odlišný právní názor. Toto rozhodnutí, které bude v dohledné době publikováno ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek, musejí soudy při své rozhodovací činnosti reflektovat. Jak dnes zaznělo na kolegiu, tím se také otevírá prostor pro odbornou veřejnost analyzovat uvedené rozhodnutí a odborně se vyjadřovat k předmětné problematice (i ve světle tohoto rozhodnutí).