Nejvyšší soud pořádá VIII. odborné symposium na téma: "Územní samospráva z pohledu soukromého práva v judikatuře Nejvyššího soudu"

18.05.2012 13:41

Nejvyšší soud si Vás dovoluje pozvat již k VIII. Odbornému symposiu pořádaného pod záštitou paní předsedkyně JUDr. Ivy Brožové, tentokrát k tématu Územní samospráva v soukromém právu.


Nejvyšší soud

 

ČESKÉ REPUBLIKY

pořádá pod záštitou předsedkyně JUDr. Ivy Brožové

VIII. Odborné symposium na téma

"Územní samospráva z pohledu soukromého práva v judikatuře Nejvyššího soudu"


 

Účelem symposia je získat zpětnou vazbu právní praxe a teorie ohledně judikatury Nejvyššího soudu České republiky, která se týká postavení územních samospráv v soukromoprávních vztazích. Zejména se jedná o následující diskuzní okruhy:

· Územně samosprávné celky jako právnické osoby

· Působnost orgánů územněsamosprávných celků při soukromoprávních úkonech

· Smlouvy a jiné majetkoprávní úkony samosprávných celků

· Samosprávné celky jako subjekty soukromoprávních vztahů založených normami veřejného práva

· Odpovědnost orgánů územněsamosprávných celků za škodu


Další informace zde: www.nsoud.cz

 

     Pokud bude časový prostor, rád bych vystoupil s příspěvkem, který se týká tzv. dálničního přivaděče Děčín - D8, a to z obecného pohledu činnosti zástupců samosprávy a tehdejšího fungování policejních orgánů a ústeckého státního zastupitelství, jemuž byl v roce 2007  učiněný  podnět postoupen Nejvyšším státním zastupitelstvím prostřednictvím pražského vrchního státního zastupitelství. Pro podobné případy bych chtěl v příspěvku také  zdůraznit nezbytnost co nejširší informovanosti občanů zástupci samosprávy a důsledné transparentní jednání, které může předejít mnoha nedorozuměním a příp. zbytečnému zatěžování orgánů činných v trestním řízení.  Reaguji tak na několik podnětů občanů z mého předchozího bydliště podívat se na uvedený případ s odstupem několika let, a to ve vazbě na v mezidobí přijatou judikaturu týkající se především obecního zřízení (viz připomenutí problematiky Přeložky silnice I/13 Děčín - D z pohledu obč. sdružení -  https://kuc.cz/m6vb0e).