NOZ se má novelizovat, prováděcí katastrální předpisy se teprve nyní vyhlašují

16.11.2013 18:19

   MF DNES (15. 11. t. r. - viz zdroj zde: https://kuc.cz/b62ze6) přinesla informaci, že "Pokud vznikne vláda sociálních demokratů, ANO a lidovců, dá se očekávat, že nový kodex (roz. nový občanský zákoník) čekají hned zpočátku opravy." To je ovšem velmi znepokojující zpráva pro odbornou veřejnost, která nyní čelí nabídkám od různých nakladatelství na koupi prvních dílů komentářů nového občanského zákoníku, jehož všechny díly mají stát něco kolem 15.000,- Kč, resp. při objednání nyní o několik tisíc Kč méně ("sleva"). Za své mohou vzít i účasti na pořádaných školeních, neboť vnáší se zde logicky otázka, zda má vůbec smysl podstupovat drahá školení, pokud jsou nyní avizovány změny nového civilního kodexu, který byl ohlašován jako moderní a pro veřejnost srozumitelný  zákoník.

    Kromě toho důležité prováděcí katastrální předpisy (především 1. vyhláška č. 357/2013 Sb.,o katastru nemovitostí /katastrální vyhláška/, a 2. vyhláška č. 358/2013 Sb., o poskytování údajů z katastru nemovitostí) byly ve Sbírce zákonů vyhlášeny teprve v pondělí dne 18. 11. 2013, ač jsou společně s novým katastrálním zákonem č. 256/2013, pochopitelně velmi důležité a jejichž dokonalá znalost je nezbytným základem pro elementární fungování v oblasti katastrální materie. Zdá se ovšem, že nikomu nevadí, že veřejnost má pouze měsíc a půl na prostudování těchto obšírných prováděcích předpisů. To přece ale absolutně nestačí na nastudování těchto předpisů.

    Na jiném místě jsem vyjádřil názor, že bychom především měli dát šanci průchodu principům právní jistoty a předvídatelnosti soudního rozhodování tím, že se zasadíme o stabilitu právního prostředí  a že bychom měli uvážlivěji přistupovat k přijímání nových právních předpisů či novelizaci těch stávajících, neboť v opačném případě náš právní systém - pod tíhou extrémního nárůstu nových předpisů - fakticky zkolabuje a právní realita si bude hledat i jiné a dostupnější formy řešení vzniklých situací. Nemá smysl již popisovat, zda NOZ přinese právní stabilitu a předvídatelnost soudního rozhodování. Zdá se, že zdejší politická elita se již rozhodla, jak věci řešit.

Aktuality

Ve středu 8. 2. se bude projednávat návrh stanoviska ohledně omezení svéprávnosti člověka ve výkonu jeho volebního práva

03.02.2017 07:42
    Ve středu 8. 2. 2017 bude občanskoprávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu projednávat na svém zasedání mj. III. návrh stanoviska k problematice rozhodování soudů o omezení svéprávnosti člověka ve výkonu jeho volebního práva (Cpjn 23/2016) - viz návrh zde:...

III. návrh stanoviska k problematice rozhodování soudů o omezení svéprávnosti člověka ve výkonu jeho volebního práva (Cpjn 23/2016)

25.01.2017 17:33
Návrh                                                  
<< 94 | 95 | 96 | 97 | 98 >>