O přijetí návrhu stanoviska ve věci omezení svéprávnosti člověka ve výkonu jeho volebního práva civilní kolegium dnes nehlasovalo

08.02.2017 13:20

      Ačkoliv mělo být dnes civilním kolegiem hlasováno o návrhu na přijetí stanoviska ve věci omezení svéprávnosti člověka ve výkonu jeho volebního práva (předložený návrh vycházel z názoru, že soudy v této záležitosti mají pravomoc rozhodovat), k hlasování nakonec vůbec nedošlo. Předseda kolegia totiž rozhodování o tomto návrhu stanoviska odložil na příští středu dne 15. 2. 2017. Zůstavává ale otázkou, zda za stávajícího stavu a nálady v kolegiu stanovisko v této věci bude vůbec přijato. Pokud by k takové eventualitě došlo, nebude to znamenat, že Nejvyšší soud není schopen rozkolísanou soudní praxi v této materii sjednotit. Je zde totiž specializovaný senát 30 Cdo, který rozhoduje o dovoláních i v materii omezení svéprávnosti, takže by bylo jen otázku času, aby k této problematice zaujal ve svém budoucím rozhodnutí příslušný právní názor na věc. Tj. nalezl odpověď na esenciální otázku, zda lze rozhodnutím soudu omezit svéprávnost člověka i ve výkonu jeho volebního práva.

     V každém případě příští středu by mělo civilní kolegium při rozhodování o třetím návrhu stanoviska ve shora uvedené věci zohlednit zásadně významnou informaci, že podle aktuálního nálezu Ústavního soudu ze dne 5. 12. 2016, sp. zn. IV. ÚS 1580/16, český orgán ochrany ústavnosti v souvislosti s problematikou omezení svéprávnosti výkon volebního práva považuje za právní jednání, z čehož se podává, že Ústavní soud i v poměrech nové civilní úpravy navazuje na své předchozí závěry obsažené v jeho nálezu ze dne 12. 7. 2010, sp. zn. IV. ÚS 3102/08. Z toho pak vyplývá, že i Ústavní soud nahlíží na řešení uvedené problematiky (názorově) obdobně, jak je obsaženo ve druhém, resp. nyní ve třetím návrhu stanoviska, o kterém bude civilní kolegium rozhodovat.