Proč Msp nezveřejňuje kandidáty na soudce?

04.01.2018 05:46

    Zatímco na stránkách Ministerstva spravedlnosti (https://justice.cz) lze získat informace např. o výtěžku z loňského vánočního večírku pro Člověka v tísni, nebo o proběhnuvších dnech restorativní justice, a celou řadu jiných (možná pro někoho i zajímavých) věcí, podstatnou informaci, a to nejen pro soudce, ale především pro občanskou veřejnost, jako je např. seznam kandidátů, které ministr spravedlnosti Robert Pelikán za své ministerstvo předložil tuto středu k projednání vládě ČR (https://kuc.cz/7t1qc5), na těchto stránkách nenalezneme. Nechápu to. Neustále se Msp zasazuje o zprůhlednění své činnosti, vytváří se Bílé či Zelené knihy justice, tvoří se různá pravidla pro výběr soudcovských kandidátů, ale podstatná informace, kdo byl vlastně nominován na post soudcovského kandidáta, prostě zveřejněna není, přičemž oficiálně se o takovém seznamu kandidátů dozvíme až ze stránek prezidenta ČR (https://hrad.cz), respektive ex post si můžeme přečíst, koho vlastně pan prezident jmenoval soudcem.

 

     Namátkou již v roce 2012 jsem o tomto problému kriticky psal na svých stránkách zde:https://kuc.cz/tn3jt3, a ač jsem v tomto směru dával podnět i na Msp, aby se konečně pravidelně zveřejňoval seznam soudcovských kandidátů, tak dosud ke změně nedošlo, neboť stále převládá praxe, že Msp seznam soudcovských kandidátů nezveřejňuje.

 

     Pouze pro předplatitele zde: https://kuc.cz/73roy2 je možné (za úplatu - viz info zde: https://kuc.cz/xfwrz8) zjistit aktuální seznam kandidátů na soudce.

 

     Připadá Vám tento systém souladný s právem občanské veřejnosti na informování o zásadních věcech (jako jsou např. kandidáti na soudce)? Já se domnívám, že podobné informace by měly být zveřejněny na internetových stránkách Msp. Není přece žádný důvod nezveřejňovat kandidáty, kteří z pohledu Msp prošli přísným výběrem a jsou ministrem spravedlnosti navrhováni na post soudce.

 

Ministerstvo nezveřejňuje kandidáty na soudce

11.1.2018 - Právo (Publicistika)

Na stránkách ministerstva spravedlnosti lze získat informace například o výtěžku z loňského vánočního večírku pro Člověka v tísni nebo o proběhnuvších dnech restorativní justice a celou řadu jiných (možná pro někoho i zajímavých) věcí.
Avšak podstatnou informaci, a to nejen pro soudce, ale především pro občanskou veřejnost, jako je např. seznam kandidátů, které ministr spravedlnosti Robert Pelikán za své ministerstvo minulou středu předložil k projednání vládě ČR, na těchto stránkách nenalezneme. Nechápu to. Ministerstvo se neustále zasazuje o zprůhlednění své činnosti, vytvářejí se Bílé či Zelené knihy justice, tvoří se různá pravidla pro výběr soudcovských kandidátů, ale podstatná informace, kdo byl vlastně nominován na post soudcovského kandidáta, prostě zveřejněna není. Ofi ciálně se o takovém seznamu kandidátů dozvíme až ze stránek prezidenta České republiky, respektive ex post si můžeme přečíst, koho vlastně pan prezident jmenoval soudcem. Namátkou již v roce 2012 jsem také já o tomto problému kriticky psal na svých stránkách, a ač jsem v tomto směru dával podnět i na ministerstvo spravedlnosti, aby se konečně pravidelně zveřejňoval seznam soudcovských kandidátů, tak dosud ke změně nedošlo.
Stále tedy převládá praxe, že ministerstvo seznam soudcovských kandidátů nezveřejňuje.
Pouze pro předplatitele jistého právnického webu je možné za úplatu zjistit aktuální seznam kandidátů na soudce. Připadá vám tento systém souladný s právem občanské veřejnosti na informování o zásadních věcech (jako jsou např. kandidáti na soudce)?
Já se domnívám, že podobné informace by měly být zveřejněny na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti. Není přece žádný důvod nezveřejňovat kandidáty, kteří z pohledu ministerstva prošli přísným výběrem a jsou ministrem spravedlnosti navrhováni prezidentu ČR na post soudce.

***

Oficiálně se o takovém seznamu kandidátů dozvíme až ze stránek prezidenta ČR

 

Pavel Vrcha