Senát 30 Cdo Nejvyššího soudu k otázce nabytí nemovitosti od nevlastníka na základě dobré víry v zápis do katastru nemovitostí

09.11.2015 20:44

 Ústavní soud ve svém nálezu ze dne 26. 5. 2015, sp. zn. IV. ÚS 402/15, nereagoval na právní argumentaci Nejvyššího soudu v řešení otázky nabytí nemovitosti od nevlastníka na základě dobré víry v zápis v katastru nemovitostí, když odvolacímu a dovolacímu soudu vytkl, že v daném případě nevážily možnost působení dobré víry stěžovatelky ve smyslu předchozí judikatury Ústavního soudu a naplnění dobré víry stěžovatelky s ohledem na všechny okolnosti případu nehodnotily, čímž mělo dojít k porušení práva stěžovatelky na spravedlivý proces a na ochranu majetku. 

     Pominutí takové právní argumentace dovolacího soudu ovšem nelze vyložit jinak, než že dosud Ústavní soud takto Nejvyšším soudem zaujímané právní závěry při řešení právní otázky nabytí nemovité věci od nevlastníka podle dosavadních právních předpisů nijak nevytěsnil, a že tedy precedenční účinky se u tohoto nálezu (pro řešení skutkově obdobných případů) stěží mohou dostavit.

 

(usnesení Nejvyššího soudu ze dne 29. 7. 2015, sp. zn. 30 Cdo 2458/2015)