Sněm Soudcovské unie anebo soudci a politka

09.10.2017 08:42

      Informace o (znovu) zvolení prezidentky Soudcovské unie (SU) Daniely Zemanové pouze okrajově proběhla v některých médicích, takže nebýt serveru Česká justice (https://kuc.cz/wcjpow), nebyla by ani možnost dozvědět se bližší informace o průběhu sněmu tohoto dobrovolného spolku soudců, v němž je ovšem zastoupena pouze část českých soudců (na stránkách SU dosud žádné nové informace o průběhu uvedené akce zveřejněny nejsou).

       Nové podrobnosti o průběhu sněmu SU v dnešním článku "Soudci a politika" přinesl Petr Dimun zde: https://kuc.cz/cypgy0, s poukazem na proběhnuvší názorové střety atd. Přiznám se, že jsem byl docela nemile překvapen např. prezentací zde: https://kuc.cz/fu84em, obzvláště v situaci, kdy v předchozí době nyní tak ostře vytýkaný případný souběh funkcí při eventualitě zvolení kritizovaného kandidáta na danou funkci nebyl považován za "flagrantní střet zájmů".

      Prezidentem SU Roman Fiala, místopředseda NS, zvolen nebyl, což byl demokratický projev vůle delegátů sněmu SU. Každopádně nemůže být sporu o tom, že Roman Fiala je schopen diplomaticky jednat a prosazovat zájmy  českých soudců, takže v budoucnu nepochybně bude mít možnost své schopnosti a znalosti v daném směru, ve prospěch české justice, ještě nabídnout. Také si myslím, že některé jeho dosud prezentované myšlenky oslovují nejen nikoliv nemalou část členů SU (která podle některých sdružuje až jednu třetinu českých soudců; aktuálně ovšem nikdo nesdělil, kolik soudců je vlastně v SU), ale i tu (poměrně větší) část "neorganizovaných" soudců, kteří z nějakých důvodů nepovažují za vhodné, aby byli sdruženi v SU.