Dne 13. 6. 2018 bude civilní kolegium projednávat i rozhodnutí ve věci svéprávnosti

03.06.2018 00:07

    Dne 13. 6. t. r. bude na zasedání civilního kolegia mj. rozhodováno o publikaci tohoto rozsudku (s následující právní větou) ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek:

 

Poř. č. 9         

 

Člověku, který pro svou duševní poruchu fakticky není schopen žádného právního jednání (jde např. o imobilního těžce duševně nemocného člověka), nelze navrátit jeho svéprávnost a za účelem ochrany jeho zájmů mu jmenovat opatrovníka.

           

            (Rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 28. 11. 2017, sp. zn. 30 Cdo 836/2017)

 

     Proti publikaci tohoto rozhodnutí v "zelené sbírce" se vyjádřilo několik připomínkových míst (Právnická fakulta UP v Olomouci, Okresní soud ve Vsetíně, Okresní soud v Táboře, Ministerstvo spravedlnosti a Veřejná ochránkyně práv), která - oproti názoru obsaženému v uvedeném rozsudku - naopak zaujímají názor (ve stručnosti shrnuto z jejich podaných připomínek k uvedenému rozhodnutí), že člověku, byť není fakticky schopen žádného jednání (např. imobilní, těžce duševně nemocný člověk, neschopný jakéhokoliv projevu),  by přesto měla být navrácena plná svéprávnost a mělo by být přistoupeno k přijetí mírnějšího opatření (jmenování opatrovníka podle § 465 o. z.).

     Lze tedy očekávat zajímavou diskusi na uvedené téma, neboť uvedené rozhodnutí řeší velmi zásadní právní otázku, která souvisí mj. též (což se podává z některých připomínek) i s problematikou zvýšeného nápadu této agendy, kterou by soudy (pakliže by se prosadil právní názor v uvedeném rozhodnutí), musely řešit v poněkud jiném režimu. 

     Jak se uvádí v jedné z připomínek:

     "Podle údajů získaných na Setkání k vybraným otázkám svéprávnosti, opatrovnictví a podpůrných opatření při narušení
schopnosti zletilých osob právně jednat na MS ČR dne 30. 8. 2017 víme ale jistě, že bylo jen za roky 2014 až 2016 přistoupeno k opatrovnictví bez omezení svéprávnosti soudy:

     - soukromý opatrovník: 4 .559

     - veřejný opatrovník:        628

     Celkem:                        5.187"

     Znění předmětného rozsudku (v rozsahu navrhovaném k jeho publikaci ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek) včetně připomínek k němu (doručených Nejvyššímu soudu v řádné lhůtě) je zde: vrcha.webnode.cz/news/rozhodnuti-navrzena-k-publikaci-ve-sbirce-soudnich-rozhodnuti-a-stanovisek-material-pro-zasedani-kolegia-ook-ns-listopad-2016/

    Čtenáři mohou svůj názor k uvedené právní otázce vyjádřit v anketě zde: https://vrcha.webnode.cz/