Americké centrum hostilo konferenci o etice povolání soudce

18.05.2015 23:05

28. dubna t. r. Americké centrum v Praze poskytlo Soudcovské unii prostory k pořádání konference věnované etice povolání. Velvyslanec USA Andrew Schapiro "připomněl dlouhodobou spolupráci mezi Velvyslanectvím USA v Praze a českým soudnictvím v oblasti posilování nezávislosti soudců a vytvoření etických norem." https://sux.cz/d7b9). Jak je patrné např. zde: https://sux.cz/ebf6, konference se účastnila celá řada známých osob z justice. Účastníci měli možnost naslouchat panu velvyslanci Schapiro, který mj. uvedl, že "Jeden z hlavních pěti pravidel kodexů soudců v USA zní: ‚Soudce se může zapojit do mimosoudních činností, které jsou v souladu s povinnostmi funkce soudce’. Jak víme, úplné oddělení soudce z mimosoudních aktivit není asi možné, ani moudré. Ve skutečnosti, je pro soudce zdravé udržovat vztahy s místní komunitou a širší společností...soudci by se neměli účastnit činnosti, které snižují důstojnost jejich úřadu, zasahují do plnění výkonu jejich funkce, negativně ovlivňují jejich nestrannost či bezúhonnost."


Tak trochu nechápu, proč Soudcovská unie přikročila k využití prostor Amerického centra v Praze k pořádání takové konference. Zbytečně to totiž budí zájem např. tohoto typu: https://sux.cz/2559 a veřejnost do jisté míry může podobné akce různě interpretovat. I když je prý (v dnešní době snad každému) jasné, že pokud by se něco takového realizovalo např.  "v Ruském centru v Praze", asi by to vyvolalo vášnivé reakce (nejen) v tisku, ale zřejmě i kritiku těch českých soudců, kteří by se takové akce zúčastnili.


Jak je zřejmé např. z rozhodnutí zde: https://sux.cz/1215, nebo zde: https://sux.cz/0a7f, je v problematice mimoprofesní činnosti (českých) soudců určitě celá řada nevyjasněných otázek. Nepochybuji o tom, že podobná konference by se zcela jistě mohla uskutečnit prostřednictvím příslušné české státní instituce. Např. již z toho důvodu, že jde právě o otázky české justice, která si buduje kredit justice nezávislé a nestranné. K tomu ovšem nepomůže ani formování Nejvyšší soudcovské rady či podobné instituce. Nýbrž chování soudců samotných, resp. vnímání takového chování veřejností.