Andrej Babiš : Sen o spravedlnosti

26.10.2017 00:11

Poctivější soudci

 

Slyšel jsem odhad, že ze tří tisíc soudců, které máme, je asi stovka nepoctivých. Nevím, žádná oficiální statistika samozřejmě neexistuje, ale taky si myslím, že většina soudců hraje fér. To ale neznamená, že 2900 jich je bezvadných a zrovna ten váš případ rozhodnou spravedlivě. 

 

Jaké kauzy bude soudce soudit? Systém přidělování případů je stále možné ovlivnit. Bude soudce jmenován do nějaké funkce, povýšen k vyššímu soudu nebo pojede na stáž? To je na předsedovi soudu. Jak by se měl soudce dál vzdělávat? Nemusí. Kolik práce má odvést. Nejasné. 

 

Jasné naopak je, co to s člověkem za čtyřicet let života udělá. Hlavně nevybočit z řady. Nerozhodnout nic, co by se nelíbilo šéfovi, nebo dokonce jeho kamarádům.

 

Takže zaprvé by bylo fajn zavést pevná pravidla, kariérní řád. O jejich kariéře přestane rozhodovat přízeň mocných soudních funkcionářů. Naroste jim sebedůvěra a budou soudit natvrdo podle znalostí a svědomí, ne podle pokynů z nějakého palerma, na kterém závisí jejich kariéra. Teprve tomu se říká nezávislost. Už to bude největší proměna v naší justici za posledních

pětadvacet let. A vlastně za skoro osmdesát let, jak mě upozornili kolegové právníci.

 

Jaké kauzy bude soudce soudit? O tom musí rozhodnout náhodné přidělování. Normální los. Pojistka, aby vás přece jen soudce nezařízl za odměnu, nebo pro kamaráda. A protože máme tři stupně, soud prvoinstanční, odvolací a pak třeba ještě nejvyšší, určitě nikdo nebude mít na soudce smůlu hned třikrát.

 

Jak odměníme poctivé soudce, kteří celou kariéru soudili svědomitě a bez problémů? Ti by měli dostat výsluhy, jako je mají třeba policisti. 

 

Jak budeme soudce vybírat? No, nejprve vám řeknu, jak se člověk stane soudcem dneska. Tomu se až nechce věřit. Dneska je nejlepší znát se s konkrétním soudcem, aby vám to domluvil. Předseda krajského soudu si vás pak vybere jako asistenta, uděláte justiční zkoušky a rozběhne se proces jmenování. Ministerstvo spravedlnosti to nemůže příliš kontrolovat. Přitom soudce má být absolutní autorita, profesionální i morální. Vždyť na něm závisí osudy lidí.

 

Takže by to chtělo jasný plán. Jeden už vzniká, tak vám ho trochu popíšu. Zájemce o práci v justici se zapíše do databáze ministerstva spravedlnosti. Pak tři roky praxe v roli asistenta. Zkouška. Výběr do závěrečné přípravy. Ta by měla trvat dva roky a uchazeč by měl sloužit ideálně u nějakého vyššího soudu, aby poznal práci zkušených soudců. Nakonec přijde velký test: složitý simulovaný proces, kde je fakt těžké rozhodnout spravedlivě. Teprve když obstojí i v něm, může se stát soudcem. Těžká cesta, ale myslím, že správně těžká.

 

Dál už je to jenom na policii. Co se soudci, kteří berou? Přesně to, co si myslíme všichni. Aby to ale měla policie a žalobci lehčí, musí dostat lepší šanci zasahovat v justici. Zatím jsou dost svázaní. Jeden příklad: Když dnes půjdou po soudci krajského soudu v Plzni, o povolení odposlechů musí žádat… kde myslíte? No u soudu v Plzni…“

 

Andrej Babiš: kapitola: Sen o spravedlnosti, z knihy: O čem sním, kdy náhodou spím, vydal Andrej Babiš, Praha 2017, str. 109-111