K přesunu důkazního břemene při popření pravosti podpisu na převodní smlouvě K prokazování pravosti podpisu na převodní smlouvě

07.05.2020 20:05

K přesunu důkazního břemene při popření pravosti podpisu na převodní smlouvě

K prokazování pravosti podpisu na převodní smlouvě

 

§ 120 a násl. o. s. ř.

 

     Zpochybnila-li žalovaná strana pravost (úředně neověřeného) podpisu převodkyně (právní předchůdkyně žalující strany) na soukromé listině – převodní smlouvě, přesouvá se důkazní břemeno o pravosti podpisu na žalující stranu, jež tuto listinu v řízení předložila k důkazu a vyvozuje z ní pro sebe příznivé právní následky.

 

      Pouhá skutečnost, že závěr znaleckého posudku, jehož předmětem bylo posouzení pravosti podpisu předmětné osoby na sporné listině, není kategorický (tj. znaleckým posudkem nebude zjištěno, zda se jedná o pravý podpis této osoby), bez dalšího neumožňuje přijmout závěr o tom, že předkladatel sporné listiny neunesl ohledně její pravosti důkazní břemeno. Je tomu tak z toho důvodu, že rozhodující soud je povinen hodnotit nejen předmětný znalecký posudek včetně výslechu znalce, ale také další v řízení provedené důkazy, a to s přihlédnutím ke všemu, co v řízení vyšlo najevo, takže výsledkem takového dokazování pak může být i závěr soudu o pravosti předmětného podpisu.

 

Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 26. 11. 2019, sp. zn. 24 Cdo 1110/2019