Karel Eliáš: Soudci by neměli psát zákony

09.06.2017 08:52

 

Prof. JUDr. et Dr. Karel Eliáš, hlavní autor nového občanského zákoníku (byl vedoucím rekodifikační komise pro přípravu nového občanského zákoníku):

 

   "Vždy jsem říkal, že soudci by měli být slyšet při přípravě zákonů, které se týkají jejich práce. Neměli by je ale psát...Když návrh zákona připravuje profesní skupina, jejíž práce se dotýká, nestrannost úpravy se logicky ohrozí. Přinejmenším to vyvolává obavy, nakolik bude poplatná zájmům profese, a ne zájmům obecným. Přece na ministerstvech, která jsou gestory jednotlivých zákonných úprav, pokud jde o přípravu, by měly být silné legislativní odbory. A ty by měly mít tužku v ruce a přípravu pod výrazným vlivem a kontrolou."

 

    Poznámka: V uvedeném článku se prof. Eliáš nepřímo vyjádřil i k otázce, zda je vhodné, aby právníci, kteří sepisovali nový občanský zákoník, se podíleli na jeho výkladu a aplikaci, což lze vztáhnout (byť to pan profesor tehdy zřejmě nepředpokládal) i na otázku, zda by bylo vhodné, aby někteří právníci z tzv. rekodifikačního týmu se ocitli nově v pozici např. soudců Nejvyššího soudu a při výkonu této funkce ovlivňovali výklad a aplikaci nového civilního kodexu a tím usměrňovali soudní praxi. K předmětné problematice prof. Eliáš uvedl: "V okamžiku, kdy se zákoník stal platnou součástí našeho práva, jsme si říkali, a je to logické, že ztrácíme vliv. Nastoupí jiní, budou jej vykládat, aplikovat a přizpůsobovat životu. A tak je to správně."

 

Zdroj: https://kuc.cz/0b5i03