Ke stavu projednávání nového znaleckého zákona

12.01.2018 05:41

     Podle informací zde: https://kuc.cz/j489ez Ministerstvo spravedlnosti (Msp) předložilo dne 22. 12. 2017 návrh zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech, návrh zákona o soudních tlumočnících a soudních překladatelích a návrh zákona, kterým se mění zákony v souvislosti s přijetím výše uvedených zákonů vládě k novému projednání.

       V návaznosti na nedokončené projednávání těchto návrhů zákonů v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v předchozím volebním období předložilo Msp zákony vládě v totožném znění, přičemž s ohledem na rozhodnutí ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a předsedy Legislativní rady vlády nebude u daných návrhů zákonů probíhat připomínkové řízení, neboť v souladu s čl. 76 odst. 1 Legislativních pravidel vlády byla udělena výjimka z povinnosti provedení opětovného mezirezortního připomínkového řízení.   

       Dále bylo rozhodnuto, že návrhy těchto zákonů budou projednány ve zjednodušeném režimu, o kterém bude rozhodnuto v souladu se Statutem Legislativní rady vlády, jakmile budou návrhy předloženy vládě.

        Počátkem tohoto roku by pak měla návrhy zákonů projednat vláda a po jejich schválení je následně postoupit k projednání Poslanecké sněmovně.

       Podle Msp na nezbytnosti brzkého schválení nové právní úpravy znalectví, tlumočnictví a překladatelství panuje prakticky celospolečenská shoda, a proto je nezbytné, aby návrhy zákonů byly projednány v co nejbližší době. Zákony by měly nabýt účinnosti dne 1. 1. 2020.