Nový ústavní soudce Pavel Šámal na post předsedy NS preferuje soudce Roberta Fremra

20.02.2020 20:47

Např. server iRozhlas v souvislosti s dnešním jmenováním Pavla Šámala ústavním soudcem informoval o tom, že: "Šámal novinářům řekl, že se Zemanem svého nástupce probíral. 'Hovořili jsme o některých jménech, já podporuji kandidaturu doktora Fremra. Bavili jsme se i o něm a uvidíme, jak se prezident rozhodne, je to jeho výsostná pravomoc,' uvedl." (zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pavel-samal-ustavni-soudce-nastupce-predseda-nejvyssi-soud-robert-fremr_2002201839_tef).


Nikoliv již předseda Nejvyššího soudu, nýbrž nově jmenovaný ústavní soudce Pavel Šámal tedy dnes veřejnosti naplno sdělil, koho preferuje na post předsedy Nejvyššího soudu. Přijde mi to ovšem poněkud nepatřičné, neboť se domnívám, že takový názor měl být pochopitelně primárně směřován pouze prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Sdělil-li však nově jmenovaný ústavní soudce Pavel Šámal názor médiím, tedy veřejnosti, měl současně objasnit, pro jaké důvody tak činí.


Spíše by se dalo očekávat, že na otázky podobného druhu bude ze strany ústavního soudce následovat odpověď, že bude-li taková otázka dotčenému položena panem prezidentem, bude na ni odpovězeno, avšak (již) jako ústavní soudce se k takové otázce přirozeně nemůže veřejně vyjadřovat a tímto způsobem (ne)podporovat toho kterého potencionálního kandidáta na post předsedy Nejvyššího soudu. Jsem si jist, že v odborné i laické veřejnosti panuje drtivá shoda na tom, že takové názory by správně žádný soudce veřejně vyjadřovat neměl. Tím spíše soudce Ústavního soudu. Snad není třeba blíže dodávat, proč.