profesor Ivo Telec z brněnské právnické fakulty k rozhodnutí MŠMT k prodloužení akreditace Právnické fakultě ZČU v Plzni: Důvod pro veřejnou žalobu NSZ tu je dán

09.03.2012 12:41

    Prof. JUDr. Ivo Telec, CSc., z Právnické fakulty MU v Brně (https://www.blogger.com/profile/00694281768012603943https://www.uk-mba.cz/lektori/telec/https://is.paneurouni.com/lide/clovek.pl?id=818;lang=cz),  se na blogu Jiné právo (prosím nezaměňovat  s blogem Právo jinak) vyjádřil k dnešnímu rozhodnutí Mnisterstva školství a tělovýchovy prodloužit akreditaci Právnické fakulty ZČU v Plzni (https://www.msmt.cz/file/20722). Svou právní úvahu uzavřel s tím, že "Důvod pro veřejnou žalobu NSZ tu je dán".

    Podle informací např. zde: https://zpravy.idnes.cz/dvorakova-povazuje-rozhodnuti-ministerstva-za-nezakonne-pn5-/domaci.aspx?c=A120309_105414_domaci_jj, se pak Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc., předsedkyně Akreditační komise,  vyjádřila v tom směru, že prodloužení akreditace magisterskému oboru práv v Plzni rozvrací české vysoké školství. Rozhodnutí MŠMT je prý nezákonné a komise podá žalobu a zváží i podnět pro "zneužití pravomoci veřejného činitele".

     V prvém (komentovaném) případě mne především velmi udivuje osoba, která publikuje závěr o důvodu k podání veřejné žaloby. V druhém případě nevím, zda se akreditační komise stihla v tak krátkém čase po tiskové konferenci pana ministra Dobeše sejít a zaujmout postoj, který v médiích prezentuje jeho předsedkyně, anebo zda se jedná (zatím) o  soukromý názor zmíněné paní předsedkyně. (Pozn.: Ministr Dobeš oznámil rozhodnutí o prodloužení akreditace na tiskové konferenci konané na MŠMT krátce po 9.30 hod, přičemž v 10.39 hod. akreditační komise publikuje své vyjádření zde: https://www.akreditacnikomise.cz/cs/aktuality.html; z posledně uvedeného zdroje nevyplývá, kdy a v jakém složení se akreditační komise dnešního dne sešla).

     Nepřísluší mi hodnotit ten či onen závěr ani se k uvedené záležitosti vyjadřovat. Mohu pouze konstatovat, že takové jsou nynější poměry.