Rezoluce soudců a státních zástupců přijatá na manifestační schůzi v Praze dne 4. 12. 1927

04.12.2011 17:24

    

    "Soudcové a státní zástupci celé republiky bez rozdílu národnosti na dnešní manifestační schůzi svými přímo kričícími referáty upozorňují se vším důrazem a vážností na kritický stav našeho soudnictví.

     Burcují svědomí naší veřejnosti a všech odpovědných činitelů zdůrazňujíce, že naše soudcovské poměry jsou kulturního státu nedůstojny a vedou nezbytně ku zhroucení našeho soudnictví.

     Žalujeme, že poměry tyto jsou vykořisťováním nás, domněle bezmocných, protože politicky slabých intelektuálů.

     Víme, že při nynějším nedostatečném obsazení soudů a státních zástupitelstev musilo by nastati úplné ochromení soudnictví se všemi hospodářskými a právními důsledky, kdybychom dodržovali přesně všechny předpisy platných procesních řádů a nepracovali na úkor svého zdraví a svých rodin skoro třikráte více, než bylo a jest naší povinností.

     Nemůže býti smutnějšího dokladu nevážnosti k právnímu řádu, nežli skutečnost, že justiční správa to nejen zná, nýbrž přímo žádá.

     Nový platový zákon a systematisace míst znamenají stabilisaci těchto neblahých a neudržitelných poměrů a proto: nesouhlasíme ani s platovým zákonem, ani se systematisací, protestujeme proti nim a žádáme nápravu bezodkladným uzákoněním soudcovské pragmatiky.

     Schůze soudců a státních zástupců došla pozornosti ve veřejném tisku a - což je potěšitelné - i v širších kruzích odkázaných na soudy. Přiznání skutečnosti, že u soudů nejsou dodržovány předpisy procesních zákonů, působí i na široké vrstvy občanstva nanejvýš znepokojivě."

 

Z rezoluce soudců a státních zástupců Československé republiky, přijaté jednomyslně na manifestační schůzi v Praze dne 4. 12. 1927