Seznam kandidátů na jmenování soudců - únor 2020

07.02.2020 11:14

Ani v letošním roce Msp nezveřejnilo předem seznam kandidátů na soudce. Tomuto problému jsem se již v minulosti věnoval (viz např. zde: vrcha.webnode.cz/news/proc-msp-nezverejnuje-kandidaty-na-soudce/), avšak ke zjednání nápravy nedošlo. Přitom v poměrech demokratického právního státu by mělo být naprostou samozřejmostí, že  před vlastním jmenovacím aktem bude mít veřejnost možnost nahlédnout do seznamu těch, kteří chtějí vykonávat významnou funkci soudce a potencionálně rozhodovat mj. o jejich právech a povinnostech. Může se totiž stát, že k nominantovi může z odborné či laické veřejnosti přijít relevantní připomínka, jež může zpochybňovat důvod jeho jmenování soudcem. Na Slovensku dokonce existují veřejně přístupné údaje týkající se mj. i příbuzenských vazeb soudců s dalšími soudci (např. rodič - dítě) či s justičním personálem.

 

Dne 3. 2. 2020 vláda ČR na svém zasedání projednala seznam kandidátů na jmenování soudců, a to pod č. j. 67/20. Např. server Česká justice umožňuje ve své placené části nahlédnout do tohoto seznamu (viz zde: www.ceska-justice.cz/2020/01/benesova-navrhuje-jmenovat-35-novych-soudcu-siskeova-zamiri-nss/). Msp však tento seznam dosud nezveřejnilo a zřejmě již ani nezveřejní. Jelikož ne všichni jsou v pozici předplatitelů služby na České justici, lze nahlédnout do tohoto seznamu kandidátů na jmenování soudců (únor 2020), respektive dne 13. 2. 2020 již jmenovaných soudců zde: https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/prezident-republiky-jmenuje-soudce-obecnych-soudu-15280

 

Uvedeným kandidátům blahopřeji k úspěšnému absolvování poměrně přísného výběrového řízení na pozici soudcovských kandidátů, kteří nyní čekají na své jmenování prezidentem České republiky Milošem Zemanem.