Výhrada k dnes vyhlášenému nálezu Ústavního soudu ve věci sp. zn. II. ÚS 1564/10

17.02.2021 11:50

     V odůvodnění (bod č. 30) dnes vyhlášeného nálezu ze dne 9. 2. 2021, sp. zn. II. ÚS 1564/10, Ústavní soud mj. uvádí:

 

    "V návaznosti na přijetí nové právní úpravy a zrušení vyhlášky č. 440/2001 Sb. Nejvyšší soud přijal za účelem snazší objektivizace náhrady za bolest a ztížení společenského uplatnění Metodiku Nejvyššího soudu k § 2958 občanského zákoníku..." 

 

     Dovoluji si opětovně zdůraznit, že Nejvyšší soud žádnou Metodiku k § 2958 o. z. nepřijal ani podle platné právní úpravy takový metodický materiál v režimu mimo institut stanoviska Nejvyššího soudu zpracovat nemohl. Poté, co byla Metodika publikována na webových stránkách Nejvyššího soudu, jsem na výše uvedenou okolnost upozornil  tehdejší předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou, která mému názoru přisvědčila, tj. uvedla, že Metodika není dílem Nejvyššího soudu, byť se na jejím zpracování podíleli mj. i někteří soudci Nejvyššího soudu.

 

     Uvedený materiál je soukromoprávní povahy, na kterém se sice podíleli i někteří soudci Nejvyššího soudu, avšak z jejich spoluúčasti na tomto soukromoprávním díle nelze ještě dovozovat, že jde o dílo - materiál zpracovaný Nejvyšším soudem.

 

     Podobné nepřesnosti vnášejí do právní (soudní) praxe intepretační a aplikační problémy, neboť je zcela zásadní rozdíl, zda soudy se při rozhodování mají opírat o soukromoprávní materiál či o materiál vypracováný Nejvyšším soudem.          

 

     Související:

 

vrcha.webnode.cz/news/metodiku-k-nahrade-nemajetkove-ujmy-dle-noz-nevypracoval-nejvyssi-soud/

     vrcha.webnode.cz/news/ke-zmatkum-kolem-metodiky-k-nahrade-nemajetkove-ujmy-na-zdravi/

vrcha.webnode.cz/news/soukroma-firma-soudcum/

www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vladimir-dbaly-nemocnice-na-homolce-snezim-roman-zdarek_2101310815_sto