Vyjádření k dnešní informaci v deníku Právu (rozhovor s předsedou Nejvyššího soudu)

11.04.2017 09:34

    Vyjádření k informacím zde: https://kuc.cz/4qrq7l (Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal pro deník Právo: S Pelikánem nepeču, kdo bude soudcem Nejvyššího soudu):

 

    Již minulý rok byla na základě mého podnětu na zasedáních občanskoprávního a obchodního kolegiu Nejvyššího soudu řešena problematika obsazování Nejvyššího soudu z řad prvoinstančních soudců. Na toto téma se mezi členy kolegia rozvinula věcná diskuze, která vyústila v závěr (mohu-li to ve zkratce vyjádřit), že by se stran obsazování Nejvyššího soudu z řad prvoinstančních soudců mělo jednat o výjimečné případy, nikoliv o nějaké pravidlo. Převládl názor, že by se standardně měli především oslovovat soudci odvolacích soudů.

     Na těchto zasedáních civilního kolegia ovšem nebyla ani naznačena úvaha (předsedou civilního kolegia či některým z členů kolegia), že se aktuálně uvažuje o jmenování akademiků na post soudce Nejvyššího soudu, případně že v uvedeném směru již došlo k nějakému jednání s ministrem spravedlnosti atd. Z tohoto důvodu se pochopitelně na zasedáních kolegia ani nemohla rozvinout diskuze na toto téma, jakkoliv se jedná o otázky, které se dotýkají soudců Nejvyššího soudu, kteří by s těmito případně jmenovanými akademiky museli v senátech spolurozhodovat; z toho vyplývá přirozený zájem členů civilního kolegia o řešení této otázky, jakkoliv je všem jasné, že mj. i řešení personálních otázek náleží výhradně předsedovi Nejvyššího soudu.

      Svým názorem, publikovaným v deníku Právo dne 6. 4. t. r., jsem chtěl vyjádřit svůj názor k uvedené problematice, především však rozvinout diskuzi na toto téma, což se snad podařilo (viz též: https://kuc.cz/yk7ynv). Ostatně před malou chvílí obdrželi soudci Nejvyššího soudu předvolání od předsedy Nejvyššího , aby se dostavili k dnešnímu "projednání procesu přijímání pravidel pro přijímání kandidátů na soudce Nejvyššího soudu."

     

    Můj článek v Právu zde: akademici.pdf (779855)

     

    Poznámka: Zaznamenal jsem na NS řadu (především nesouhlasných) názorů s přímým jmenováním tzv. akademiků na pozici soudce Nejvyššího soudu. Tak kupř. s názorem Soudcovské unie souzní mnou zaznamenaný názor "Touží-li kdokoliv z kolegů z akademické sféry vstoupit do justice, nechť tak učiní. Zásadně však za shodných podmínek, jako ostatní. Nechť začne na prvním stupni a ukáže, co v něm je...Lze uvažovat o výjimkách, ale ty by musely být odůvodněny naprosto mimořádnou osobností typu prof. Knappa či prof. Pelikánové, a na jejich příchodu by musela panovat všeobecná shoda. A i v jejich případe by musely být nastaveny mechanismy, jak řešit situaci, kdy se sebelepší osobnost ukáže být špatným soudcem Nejvyššího soudu." 

     Bylo rovněž připomenuto, že nelze srovnávat situaci Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu (k tomu srov. vyjádření prezidentky SU Daniely Zemanové, jinak soudkyně Nejvyššího správního soudu - https://kuc.cz/m0xnlp).