Zpracováním návrhu stanoviska ve věcech omezení svéprávnosti ve vztahu k výkonu volebního práva byl pověřen další člen civilního kolegia

19.01.2017 12:56

   

   Na základě výsledku a průběhu jednání občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu dne 11. 1. 2017, kdy civilní kolegium nepřijalo dosavadní návrhy stanoviska v uvedené věci, tj. návrh 1) (zpracovatel Pavel Vrcha) https://kuc.cz/a793n5 (závěr návrhu stanoviska: soudy nejsou oprávněny rozhodovat o omezení svéprávnosti člověka ve výkonu jeho volebního práva) ani návrh 2) (zpracovatel Vladimír Kůrka) https://kuc.cz/wa3c3e (závěr návrhu stanoviska: v řízení o omezení svéprávnosti je soud povolán současně k rozhodnutí, zda se posuzovaná osoba omezuje rovněž ve svéprávnosti k výkonu volebního práva), předseda civilního kolegia Vladimír Kůrka pověřil zpracováním (třetího návrhu) stanoviska dalšího člena civilního kolegia Františka Ištvánka.


     Osobně očekávám, že v novém návrhu stanoviska bude mj. zakomponován i aktuální přístup Ústavního soudu k dané problematice (viz nález sp. zn. IV. ÚS 1580/16) a že třetí zpracovaný návrh stanoviska bude již civilním kolegiem (v dohledné době) přijat (viz mé úvahy i zde: https://kuc.cz/fuiiby).