K posouzení návrhu na prominutí zmeškání lhůty z důvodu vyhlášeného stavu nouze a komunikačních nedostatků mezi zmocněncem a zmocnitelem

01.01.2022 18:38

§ 2 odst. 1 zákona č. 191/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené, oběti trestných činů a právnické osoby a o změně insolvenčního zákona a občanského soudního řádu

 

Usnesení vlády České republiky č. 85/2020 Sb., o přijetí krizového opatření

 

§ 58 o. s. ř.

 

     Esenciální podmínkou k tomu, aby rozhodující soud mohl vůbec zvažovat o případném prominutí zmeškání lhůty ve vazbě na zákon č. 191/2020 Sb., je, že účastník tvrdí, že on nebo jeho zástupce takovou lhůtu k provedení předmětného úkonu zmeškal z omluvitelného důvodu spočívajícího v mimořádném opatření při epidemii, které účastníkovi nebo jeho zástupci znemožňovalo nebo podstatně ztěžovalo úkon učinit. Zmeškání tedy musí mít relevantní spojitost s vyhlášeným mimořádným opatřením při epidemii, v jehož důsledku účastník nebo jeho zástupce nemohl buď vůbec anebo podstatně ztíženým způsobem učinit předmětný úkon.

 

     Nevyzvednutí soudní zásilky zmocněncem z důvodu jeho obavy, že v době vyhlášeného nouzového stavu bylo v inkriminovanou dobu omezeno vycházení a že po vládou ČR učiněném vyhlášení mimořádných opatření  panovaly ve společnosti k nastalým zcela novým poměrům značné nejasnosti, a to i v souvislosti s informacemi, které poskytovaly sdělovací prostředky a jež se měly týkat právě existence a rozsahu případných výjimek z vyhlášených mimořádných opatření, nezakládá důvod pro prominutí zmeškání (v daném případě odvolací) lhůty podle § 2 odst. 1 zákona č. 191/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené, oběti trestných činů a právnické osoby a o změně insolvenčního zákona a občanského soudního řádu.

 

     Nepovažoval-li obecný zmocněnec žalobce (z nějakého subjektivního důvodu) za nezbytné, žádoucí atd. vyzvednout si v úložní době soudní zásilku (písemnost), a chtěl-li případné zkoncipování a podání odvolání ponechat na samotném zmocniteli, bylo v takovém případě jeho povinností sdělit zmocniteli všechny údaje, jež mu v daném případě byly známy, a to jak z  výzvy, kterou zanechal doručující orgán při neúspěšném pokusu o doručení předmětné zásilky do jeho vlastních rukou, tak i z následně do poštovní schránky vhozené zásilky obsahující předmětný doručený rozsudek soudu.

 

     Případné komunikační nedostatky mezi zmocněncem a zmocnitelem nelze považovat za důvod, jenž by mohl vést k prominutí zmeškání předmětné procesní lhůty u daného účastníka, pakliže zmocněnec svému zmocniteli neposkytl, ač tak učinit mohl a měl, relevantní údaje, jež byly nezbytné pro podání příslušného procesního podání v zákonem stanovené lhůtě.

 

Usnesení Nejvyššího soudu z 25. 10. 2021, sp. zn. 24 Cdo 640/2021