Lze odpovědně vykonávat funkci asistenta soudce Nejvyššího soudu a současně studenta doktorského studia v prezenční formě na právnické fakultě? Podle NS a PF Olomouc ano.

10.04.2023 10:55

Dne 29. 6. 2022 došlo mezi Univerzitou Palackého v Olomouci, zastoupenou děkanem tamní právnické fakulty Václavem Stehlíkem, a ČR – Nejvyšším soudem, zastoupeným jeho předsedou Petrem Angyalossym, bývalým soudcem Vrchního soudu v Olomouci, k uzavření „Memoranda o spolupráci.“ Memorandum je zde: NS-PFOL-Memorandum o spolupráci.pdf (7766457), zdroj: smlouvy.gov.cz/vyhledavani Předmětem tohoto memoranda je „doktorské studium a souběžný pracovní poměr.“ Smyslem Memoranda je skloubení doktorského studia v prezenční formě s výkonem asistenta soudce Nejvyššího soudu.

 

Podle tohoto memoranda „Fakulta nebude u prezenčních doktorských studentů vyžadovat přítomnost na školícím akademickém pracovišti po celou týdenní dobu studia, ale vyjde vstříc potřebám Nejvyššího soudu jako zaměstnavatele očekávajícím v potřebném rozsahu přítomnost na pracovišti Nejvyššího soudu.“

 

A jak před tímto Memorandem olomoucká právnická fakulta podávala informace zájemcům o doktorské studium v rámci prezenčního studia? Posuďte sami:

 

„…v rámci prezenčního studia je student daleko více zapojen do výuky a ostatní akademické činnosti na katedře. Je potřeba počítat s tím, že v pracovní týden bude student muset být podle dohody s katedrou k dispozici. Je nutno to mít vhodně zkombinované s ostatními, třeba pracovními, aktivitami. Obecně lze konstatovat, že do prezenční formy přijímáme jen pár studentů, většina nastupuje do kombinované formy.“

 

„…Studium v prezenční formě je spojené s větší časovou náročností. Těmto doktorandům proto ve standardní době studia náleží doktorské stipendium. To činí v tuto chvílí na naší fakultě 11 250 korun. Co jeho výši určuje, z jakých zdrojů je vypláceno? Na kolik ho může ovlivnit sama univerzita a fakulta? 

Toto základní stipendium se odvozuje od výše příspěvku, který univerzitě posílá stát prostřednictvím ministerstva. Základní stipendium se však může navýšit dle aktivity studenta. Například mimořádným stipendiem za publikační výstupy a za realizovanou výuku….“ (zdroj: https://www.pf.upol.cz/nc/pl/zprava/clanek/zvazujete-doktorske-studium-prihlasku-lze-podat-do-konce-kvetna/)

Pochopitelně odpovědně (na sto procent) nelze vykonávat funkci asistenta soudce Nejvyššího soudu a současně studenta doktorské prezenčního studia na právnické fakultě, které samo o sobě vyžaduje značné množství času. Z mého pohledu je prakticky nemožné, aby takový student mohl odvádět plnohodnotný výkon pro soudce Nejvyššího soudu. Nu ale v Brně a v Olomouci jsou jiného názoru.

P.S. Budou také uzavřena podobná memoranda s dalšími fakultami?