Věcný záměr nového civilního procesního kodexu

15.11.2017 23:16

     K velké škodě, že na dnešním zasedání civilního kolegia neobdrželi jeho členové alespoň letmou informaci od jednoho svého kolegy, který shodou okolností pracuje v komisi při Msp na zpracování nového civilního soudního řádu, že již byl zpracován věcný záměr civilního řádu soudního (https://kuc.cz/tpe1c5, https://crs.justice.cz/, https://kuc.cz/zgaaot); mohli jsme si podiskutovat nad komisí vážně míněným pohledem o nové úpravě dovolání coby řádného opravného prostředku.

      Tento (v plenkách dnešního zveřejněného věcného záměru) nový civilní kodex - zdá se - má tendenci přebírat i nějaké instituty z rakouské procesní úpravy, aniž by v justici bylo vůbec vyjasněno to nejzákladnější. Totiž jakým směrem se má nová česká civilní procesní úprava vlastně ubírat. Tedy přesněji řečeno, zatímco kupř. v Plzni se v září t. r. na tamní právnické fakultě dne 19. 9. 2017 konala mezinárodní konference, která si kladla "za cíl zmapovat stav českého civilního procesu a hledat odpověď na otázku, zda a jakým způsobem je třeba jej reformovat" (https://kuc.cz/z2s4qv) , vše nasvědčuje tomu, že ministr spravedlnosti a členové zmíněné komise alespoň ohledně věcného záměru nového civilního řádu soudního, který se prý má inspirovat jeho rakouským provedením, měli v uvedeném směru již celkem jasno.

    Již dříve jsem na svých stránkách vyjadřoval obavy z nového procesního experimentu a především kritizoval postup, že do komise bylo povoláno několik soudců (https://kuc.cz/xx0p53), ačkoliv ministr Pelikán původně zaujímal zcela odlišný názor (na stránkách časopisu Soudce č. 6/2015 ministr Robert Pelikán pronesl také tato slova:  "Setkáváme se velice často s tím, že jeden člověk zákon píše, komentuje, učí, přednáší o něm praktikům a nakonec soudí. Tím je popřen tento mechanismus práva...Povšimněme si, že se dnes doktrína často omezuje na pouhou rekapitulaci judikatury k určitému tématu. Z tohoto důvodu se domnívám, že by se jednoduše řečeno, každý měl držet svého kopyta, že soudce by měl soudit. To je způsob, kterým se má vyjadřovat k právu, k zákonu. Neměl by si usurpovat další centra. V této souvislosti si troufnu připomenout, že v zahraničí tyto věci fungují výrazně jinak.")

      Server Česká justice dnes přinesl zprávu, že oznámení o věcném záměru, resp. dnes Msp publikovaný materiál je i pro vedení NS novinka a v důsledku toho byla na NS svolána porada vedení. 

     Tak si to zrekapitulujme: o tezích nové civilní procesní úpravy se v justici zatím se soudci nedebatovalo, ministr spravedlnosti Pelikán ještě v roce 2015 zaujímal zcela rozumný názor, že soudci by tvořit zákony neměli, aby posléze do pracovní skupiny pro zpracování nového civilního procesu povolal hned tři soudce (jeden prý mezitím práce v této komisi ukončil). V této komisi (pokud se nemá jednat o nějaké překladatelské centrum, jež by na přeložené rakouské instituty roubovalo některé české procesní instituty) není zastoupen  (s výjimkou jedné osoby v pozici profesorky)  žádný ze zkušených legislativců (to prosím není výtka, to je můj názor, mé osobní konstatování), přičemž na nové civilní procesní úpravě pracují také dva soudci a jedna asistentka soudce, která je současně vysokoškolskou učitelkou.

      Pakliže ministr Pelikán svá dřívější slova (shora připomenutá) již nepovažuje za relevantní a změnil svůj názor potud, že by na tvorbě nového civilního procesního kodexu měli partcipovat i soudci, s čímž já absolutně nesouhlasím, neboť soudci nemají psát žádné zákony (!), ale soudit (příp. se vyjadřovat k právním předpisům, odborně je komentovat atd.), pak by z každého obvodu krajského soudu (Městského soudu v Praze), vrchních soudů, a také Nejvyššího soudu měli být vybráni zástupci do komise, která by měla být posílena také o více akademiků s tím, aby bylo vytvořeno skutečně odpovídající personální zázemí pro tvorbu nové civilní procesní úpravy.

      Pokud bude většina v odborné veřejnosti nečinná, pak dojde v zásadě ke stejnému efektu, jako v případě přijetí nového občanského zákoníku. Než se nadějeme, bude zde jakýsi spletenec (nyní asi) rakouské civilní procesní úpravy, a (nejen) obyčejní občané kromě většinové nemožnosti pochopit novou úpravu obsaženo v civilním kodexu (vzpoměňme si, co k NOZ uvedl např. prof. Miroslav Bárta - https://kuc.cz/7db33v), nebudou schopni bez advokáta (a jak se z tezí ukazuje, tak v zásadě v určitém směru ani nebudou moci) učinit sami žádný procesní krůček. Prostě práce kvapná, málo platná.