Administrativní zaměstnanci justice si zaslouží zlepšení platových poměrů

18.04.2024 22:47

Plně podporuji požadavky administrativních zaměstnanců justice, neboť jsou zcela opodstatněné. Jejich dlouhodobě nízké platové ohodnocení není adekvátně řešeno celá desetiletí, byť jsou opakovaně ujišťováni, že ke zlepšení dojde. Zároveň jsou na ně kladeny stále vyšší nároky, pokud se týká odbornosti, kvality i množství práce, o jejíž zásadní důležitosti pro efektivní chod celé justice není pochyb. Situace, kdy jejich mzdy ve většině případů zdaleka nedosahují ani průměrné celostátní mzdy, je alarmující a nedůstojná.

 

Je třeba si uvědomit, že bez stabilní základny kvalitních zaměstnanců justice ani soudci nemohou podávat kvalitní výkony, neboť výkonný pomocný justiční administrativní aparát je základem - esencí pro kvalitně fungující soudy.

 

Uvedené požadavky nelze brát jako nějaký nátlak, nýbrž jako nezbytnost vyřešení daného problému.

 

Nedojde-li ke zlepšení situace v dané věci, nedojde sice ke kolapsu justice, avšak zcela jistě bude postupně zejména ve větších městech docházet k odlivu velmi kvalitních justičních administrativních pracovníků. Justice sice za tyto odešlé zaměstnance časem patrně najde náhradu, nicméně to zcela jistě půjde na úkor kvality práce. Kromě toho se v daném oboru rozvine fluktuace se všemi s tím spojenými negativními jevy. Přitom situace má řešení, jak je to justičními zaměstnanci zmíněno v jejich dopise (zde:  Dopis zaměstnanců justice ministru spravedlnosti.pdf (275147) adresovaném ministru spravedlnosti.