Anna Šabatová rezignovala na své členství v Konzultačním panelu z důvodu možné kandidatury jejího syna na post soudce Ústavního soudu

15.08.2023 00:01

Sotva jsem dopsal dnešní odpolední příspěvek o dluhu Konzultačního panelu prezidenta republiky (zde: https://vrcha.webnode.cz/news/dluh-konzultacniho-panelu-prezidenta-republiky1/) z důvodu, aby se Konzultační panel konečně vyjádřil k dosud – státními a dalšími institucemi - nominovaným kandidátům na post ústavního soudce, po 22:00 hod. na ČT 24 byla zveřejněna dosud nová informace o tom, že by jedním z možných kandidátů na ústavního soudce mohl být syn Anny Šabatové, dosavadní členky onoho Konzultačního panelu.

 

Redaktorka ČT 24 Barbora Kroužková úvodem rozhovoru s Annou Šabatovou totiž sdělila, že Anna Šabatová rezignovala na své členství v Konzultačním panelu prezidenta republiky pro výběr kandidátů na soudce Ústavního soudu z rodinných důvodů. Přesněji řečeno z dále uvedeného rodinného důvodu. Poté jmenovaná redaktorka položila Anně Šabatové otázku, respektive konstatovala, že  důvodem k této rezignaci je, že mezi zvažovanými jmény na „nějakou případnou kandidaturu nebo uvažování je taky Váš syn. Je to tak?“  A paní Anna Šabatová odpověděla: „Je to tak.“ (viz zdroj zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3607358-robert-fremr-se-vzdal-nominace-na-ustavniho-soudce, twitter.com/T0MASNAH0DIL/status/1691186519170494464)

 

Anna Šabatová má celkem tři děti, z toho dva syny Michala1) a Pavla2), přičemž právníkem je její syn Pavel Uhl. Pokud by se tedy mělo v případě Pavla Uhla jednat o možného – zvažovaného kandidáta na pozici ústavního soudce, když taková informace dosud nikde zveřejněna nebyla (a vzhledem k aktuální rezignaci Anny Šabatové se z logiky věci musí jednat o informaci opravdu čerstvou, reagující na dnešní vzdání se kandidatury na post ústavního soudce ze strany místopředsedy Vrchního soudu Roberta Fremra), pak je třeba uvést ještě jednu zásadní informaci.

 

Advokát Pavel Uhl dle informací zde: https://www.hlavacek-krampera.cz/nas-tym/pavel-uhl/, je totiž členem týmu advokátní kanceláře Hlaváček & Krampera s. r. o., se sídlem v Praze. Tato advokátní kancelář byla založena v roce 1992, přičemž jejím zakládajícím partnerem (dle informací zde: https://www.hlavacek-krampera.cz/o-nas/) byl JUDr. Pavel Rychetský, který pak přerušil výkon advokacie, když přijal nejprve pozici místopředsedy vlády České republiky a posléze předsedy Ústavního soudu Českého republiky. Mimochodem, členem týmu této advokátní kanceláře je i Mgr. Jiří Dienstbier (www.hlavacek-krampera.cz/nas-tym/mgr-jiri-dienstbier/), bývaký politik, do r. 2020 senátor (za ČSSD) pro kladenský obvod (cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Dienstbier_mlad%C5%A1%C3%AD).

 

S ohledem na shora uvedené informace tím spíše by Konzultační panel prezidenta republiky měl veřejnosti sdělit výsledky výběrového procesu institucemi nominovaných kandidátů na post ústavních soudců, neboť s ohledem na smysl a účel ustavení tohoto konzultačního panelu a fakt, že prezidentem republiky oslovené instituce předložily své kandidáty vhodné zastávat pozici ústavního soudce, by bylo absolutně netransparentní, nedemokratické nesdělit veřejnosti výsledky vyhodnocení těchto nominantů Konzultačním panelem a předkládat prezidentu republiky případně jiné – později navržené (a kým?) nominanty na post případných budoucích ústavních soudců.

 

Dnes Annou Šabatovou sdělená (potvrzená) informace o možné nominaci jejího syna na pozici ústavního soudce vnáší další velký stín do celého výběrového procesu, který by správně měl být konečně odpovídajícím způsobem řádně prosvětlen. Nestane-li se tak, pak při realizaci takového či obdobně „nominovaného“ kandidáta spočine stín pochybností nad dosavadním výběrem kandidátů na ústavní soudce.

 

1) www.facebook.com/michal.uhlwww.facebook.com/search/top/?q=Pavel%20Uhlwww.dzs.cz/clanek/dum-zahranicni-spoluprace-ma-nove-vedeni-reditelem-organizace-byl-jmenovan-michal-uhl?fbclid=IwAR3UqZeah0f01lFg5ZE9VCSBL2_JaJQQOcWTEOSpL9wPWE9wc8bnQc0RFuo

2) is.muni.cz/zivotopisy/cv?lang=en;uco=8731www.youtube.com/watch?v=5w86b0bePks&t=243swww.facebook.com/photo/?fbid=206719152110179&set=gm.1951541975184517neviditelnypes.lidovky.cz/politika/politika-rodinny-marxisticky-klan-1.A140828_153835_p_politika_wag