Avizovaná návštěva prezidenta anebo NSS - NS = 1 : 0

03.08.2023 14:10

Podle informací hradní TK zde: www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/prezident-republiky-navstivi-soudy-v-brne-17277 má pan prezident Petr Pavel v pondělí dne 7. 8. 2023 mj. navštívit Nejvyšší správní soud (NSS) a Nejvyšší soud (NS). Zatímco u NSS se má pan prezident setkat se (všemi) soudci a (dokonce) zaměstnanci NSS, v případě NS - dle avizovaného programu hradní TK - se má setkat pouze s vedením NS, nikoliv již se (všemi) soudci NS, tak jako v případě NSS. 

Možná je to důsledek maximálního časového rozložení pogramu pro pana prezidenta, avšak z hlediska jakési symboliky či vyjádření vztahu NSS a NS (k tomu srov. např. vrcha.webnode.cz/news/josef-baxa-mj-o-justicnich-pletichach-a-jeho-pohledu-na-nejvyssi-soud/) lze uvedené z hlediska sportovní terminologie vyjádřit výsledkem "mače" NSS versus NS 1:0. 

A v rámci jakési novinářské zkratky to může pro média být také jakýmsi vyjádřením faktického bližšího vztahu pana prezidenta k tomu či onomu soudnímu tělesu, resp. k jeho vedení.

Naznačuje to snad i to, že by předsedou Ústavního soudu měl být panem prezidentem jmenován nynější ústavní soudce a předchozí soudce a předtím předseda Nejvyššího správního soudu, a ještě dříve náměstek ministra spravedlnosti, a mnohem dříve místopředseda Krajského soudu v Plzni Josef Baxa?