Dluh Konzultačního panelu prezidenta republiky

14.08.2023 17:30

 

Konzultační panel prezidenta republiky, který dnes odpoledne nabídl prezidentu republiky svou rezignaci (viz info např. zde: www.novinky.cz/clanek/domaci-prezidentuv-konzultacni-panel-kvuli-fremrovi-nabidl-rezignaci-40440615), podle mého názoru nesplnil (také vůči veřejnosti) svůj "dluh" na poli transparentního výběru kandidátů na funkci soudce Ústavního soudu.

 

O tomto závažném problému jsem psal již dříve (např. zde: vrcha.webnode.cz/news/jeste-k-vyberu-kandidatu-na-ustavni-soudc/). 

 

Došlo-li totiž ze strany různých institucí k navržení určitého počtu kandidátů na post ústavního soudce, měl by Konzultační panel prezidenta republiky zveřejnit vyhodnocení těchto kandidátů. Jen tímto způsobem můžeme totiž hovořit o transparentním výběru kandidátů na pozici ústavního soudce. Dojde-li ovšem k tomu, že se najednou objeví další „horký“ kandidát na ústavního soudce, který nebyl ani prezidentem republiky oslovenými státními institucemi k výkonu této funkce navržen, navíc v situaci, kdy dosud nedošlo k vyhodnocení stávajících (institucemi navržených) kandidátů na pozici soudce Ústavního soudu, pak nemůžeme hovořit o zachování transparentního výběru kandidátů na tuto významnou soudcovskou funkci.