Dva olomoučtí právní akademici podporující soudce Pavla Simona + a ještě názor Josefa Baxy

10.10.2023 12:38

Olomoučtí akademici Filip Melzer (1url.cz/NuGQp1url.cz/SuGQ2, 1url.cz/XuGQs, 1url.cz/EuGQ4) a Petr Bezouška (1url.cz/QuGWL1url.cz/quGWr1url.cz/2uGQO1url.cz/muGQ71url.cz/CuGQ6) zde: https://1url.cz/luG14 a zde

https://1url.cz/7uG1d vyjádřili svou podporu soudci NS Pavlu Simonovi v jeho kandidatuře na post ústavního soudce. Filip Melzer se přitom vyjádřil i k otázce v médiích probíraných (a často kritizovaných) aktivit Pavla Simona v rámci jeho ezoterického cvičení.

 

Na otázku České justice: „Co říkáte kritice soudce Simona za jeho propagaci a lektorství čínského cvičení čchi-kung? Zaznamenal jste někdy, že by to mělo negativní vliv na jeho soudcovskou činnost, tedy rozhodovací činnost např. v medicínských otázkách? Má to podle vás vliv na důstojnost výkonu soudcovské funkce?“ Filip Melzer odpověděl: „To mi přijde zcela absurdní. Nic takového jsem skutečně nezaznamenal. Vytýkat takovou činnost je pro mě něco podobného jako vytýkat, že se soudce věnuje józe. Z mého hlediska to důstojnost soudce nijak nesnižuje. Stávající kritika je absurdní o to více, že jde o obecně známou činnost doktora Simona, kterou se nijak netajil, a nezaznamenal jsem, že by za ni byl jako soudce Nejvyššího soudu, tj. nejvyšší instance obecné justice, jakkoli kritizován.“

 

Uvedení olomoučtí akademici ovšem přehlížejí nepřehlédnutelné.

 

Klikne-li kdokoliv na fotku Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, zde: https://1url.cz/AuG1I, rozbalí se mu možnost objednávky webináře cvičení („Jak se zbavit únavy cítit se skvěle“) Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, za 450 Kč.

 

Klikne-li kdokoliv na fotku Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, zde:  https://1url.cz/auG15, rozbalí se mu možnost objednávky webináře cvičení („Jak nebýt pod tlakem díky čchi-kung“) Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, za 450 Kč.

 

 Klikne-li kdokoliv na fotku Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, zde:  https://1url.cz/muG19, rozbalí se mu možnost objednávky webináře cvičení („Jak se přestat rozčilovat a využít energii hněvu pro zdraví“) Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, za 450 Kč.

 

Klikne-li kdokoliv na fotku Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, zde:  https://1url.cz/suG16, rozbalí se mu možnost objednávky webináře cvičení („Jak mít rád sám sebe i druhé jednoduše a bez přemáhání“) Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, za 450 Kč.

 

Klikne-li kdokoliv na fotku Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, zde:  https://1url.cz/huG1x, rozbalí se mu možnost objednávky webináře cvičení („Jak si udržet zdraví díky čchi-kung“) Pavla Simona, jinak též 24 hodin soudce NS, za 450 Kč.

 

… A takto bychom mohli dále pokračovat.

 

Nemyslím si, že by uvedení olomoučtí akademici si na uvedené stránky před prezentací jejich podpory soudce Pavla Simona neklikli. Zcela jistě něco v tomto směru „proklikali“, ale přesto uvedené aktivity soudce nepovažují za propojené s podnikatelskými aktivitami této společnosti: https://1url.cz/suGJK , v níž figuruje manželka onoho soudce.

 

Pravdou ovšem je, že tato faktická vazba zde je, protože na fotkách cvičící Pavel Simon, jinak též 24 hodin soudce NS, v podstatě působí jako cvičící reklama na různé webináře, které jsou úplatné. Není přitom rozhodné, že Pavel Simon sám nepodniká. Není ani podstatné, co si o tom Pavel Simon myslí. Rozhodující je, že se na těch webových stránkách svými fotografiemi propůjčuje v souvislosti s nabídkami možných produktů ohledně předmětného cvičení, které jsou k dispozici veřejnosti až po realizaci příslušné úhrady. V tom je ten základní problém.

 

Rád bych vybídl (nejen) studenty olomoucké právnické fakulty, aby ve vazbě na shora uvedené prezentace uvedených učitelů z jejich fakulty se zamysleli nad tím, zda z etického hlediska je vůbec souladné, pokud se soudce takto veřejně prezentuje pod produkty, které v konečném důsledku umožňují „rozkliknout“ daný (vybraný) webinář po realizaci předmětné úhrady.

 

No pochopitelně něco takového je za hranicí etického chování soudce a předmětný soudní funkcionář by měl ihned přistoupit k úkonům vedoucím ke zjednání nápravy. Že se tak neděje, je věc zcela jiná, což ovšem ještě neznamená, že podobné věci jsou v pořádku. Nejsou!

 

A ještě přidávám názor Josefa Baxy:

Baxa: Ústavní soudce musí vzbuzovat důvěru, jmenování Simona je na senátorech 

zdroj: radiozurnal.rozhlas.cz/baxa-ustavni-soudce-musi-vzbuzovat-duveru-jmenovani-simona-je-na-senatorech-9090020