Jaký byl výsledek včerejšího jednání u kulatého stolu ohledně Metodiky k náhradě nemajetkové újmy na zdraví?

22.09.2021 14:16

Ačkoliv včera měla proběhnout jednání Msp vybraných subjektů u kulatého stolu ve věci Metodiky k náhradě nemajetkové újmy na zdraví, během dneška zatím nebyl o tomto jednání zveřejněn žádný závěr. Dokonce ani na stránkách veřejného ochránce práv není ani slovo o průběhu včerejšího jednání. 

 

Organizátorovi jsem zaslal své vyjádření k Metodice a zdůraznil jsem, že Metodika nemůže být v žádném ohledu spojována s Nejvyšším soudem, neboť to, že někdo nepravdivě soukromý materiál označí a stále nepravdivě označuje názvem Nejvyššího soudu, z něj pochopitelně materiál Nejvyššího soudu nečiní. 

 

Začínají se objevovat tendence o náhledu na Metodiku jako na veřejný statek. Jak ale může něco být považováno za veřejný statek, pokud již na samém počátku uvedeného procesu došlo k excesu, v uvádění v omyl právnickou i laickou veřejnost o autorství Metodiky a faktické nutností jí aplikovat.

 

Ministerstvo spravedlnosti nepochopitelně tento problém neřeší. A veřejný ochránce práv, ačkoliv napsal poměrně kritickou Zprávu o šetření ve věci Metodiky na svých stránkách, tento vážný problém nijak nekomentuje. Na rozdíl od jiných věcí. To prostě nejde přehlédnout.

 

Co se tedy děje, že příslušné státní orgány ve věci excesivního chování některých soudců a ministerských úředníků mlčí a věc neřeší?