K posuzování lichevní smlouvy podle zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník

08.10.2021 17:54

§ 39 obč. zák.

 

     Při posuzování, zda v konkrétním případě byl smlouvou založen hrubý nepoměr ve vzájemném plnění, nelze zpravidla vystačit pouze se zjištěním hodnot jednotlivých plnění a s jejich prostým srovnáním, ale je zapotřebí přihlédnout i k dalším okolnostem případu, které – společně s naplněním jednoho ze subjektivních znaků lichevního jednání (rozumová slabost, tíseň, lehkomyslnost, stav rozrušení nebo nezkušenost převodce) – mohou mít zpravidla vliv na takto realizované vzájemné plnění (např. hospodářský význam uzavřené smlouvy, solventnost převodce, rizikovost záměrů, ekonomická prognóza, respektive vývoj na trhu atd.).

 

     Lichevní jednání může vyplývat i z celého komplexu smluv a průběhu transakce, přičemž v případě uzavírání disproporčních smluv je třeba přihlížet i k ochraně slabší strany.

 

      Při posuzování otázky neplatnosti smlouvy z důvodu jejího lichevního charakteru je povinností soudu přihlížet k výše vyloženým verifikačním znakům a hodnotit je nikoliv izolovaně, nýbrž v jejich vzájemné souvislosti.

 

 

Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 10. 9. 2021, sp. zn. 24 Cdo 2256/2021