Kulatý stůl k Metodice k náhradě nemajetkové újmy na zdraví

04.08.2021 21:22

„Vzhledem k tomu, že stále přetrvávají neshody ohledně významu znalecké činnosti v oblasti nemajetkové újmy na zdraví podle § 2958 zákona č. 89/2012, občanský zákoník, v rámci odvětví Hodnocení míry bolesti a funkčních schopností při újmách na zdraví, rozhodla jsem se uspořádat pracovní setkání ve formě kulatého stolu s cílem prodiskutovat kolidující názory na danou problematiku.“, píše v pozvánce ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

 

Kulatý stůl se k danému tématu uskuteční dne 21. 9. 2021 v 13.00 hod. v hlavní budově Ministerstva spravedlnosti; organizuje jej odbor insolvenční a soudních znalců ministerstva, který pozval instituce, do jejichž náplně činnosti - podle názoru úředníků z tohoto odboru -  problematika hodnocení míry bolesti a funkčních schopností při újmách na zdraví spadá nebo s ní nějak souvisí. Výběr zástupců, kteří se za danou instituci kulatého stolu zúčastní, ponechal jmenovaný odbor na jednotlivých institucích.  Konkrétně byly osloveny tyto instituce:

- Ministerstvo zdravotnictví,

- Nejvyšší soud  (jako ještě soudce Nejvyššího soudu chci pouze uvést, že vedení Nejvyššího soudu neinformovalo jeho soudce o tom, že taková akce má proběhnout, což vysvětluje atmosféru, která zde panuje),

- Kancelář veřejného ochránce práv,

- Česká lékařská komora,

- Česká stomatologická komora,

- Centrum zdravotnického práva při Právnické fakultě UK a

- Česká lékařská komora J. E. Purkyně, z. s.

 

Z fyzických osob byl přizván senátor MUDr. Lumír Kantor, Ph.D., který je znalcem v oboru zdravotnictví a o problematiku hodnocení míry bolesti a funkčních schopností při újmách na zdraví se dlouhodobě zajímá.

Kupř. Svaz pacientů ČR k jednání pozván nebyl.

Ač jsem před měsícem žádal přímo paní ministryni Marii Benešovou o účást na tomto kulatém stolu, žádnou odpověď jsem od paní ministryně neobdržel, ani jsem od uvedeného odboru ministerstva neobdržel pozvání, ač se – stejně jako pan senátor Kantor a možná ještě více – o danou problematiku zajímám již od r. 2014, a ač z mých podkladů (z uceleného zmapování  uvedeného soukromoprávního projektu) mj. vycházel při šetření ve věci Metodiky ombudsman.

Jestliže ovšem Ministerstvo spravedlnosti nemíní pozvat ke kulatému stolu skutečné oponenty neskutečného projektu Metodiky a setrvale se vyhýbá odpovědím na opakovaně právem kladené otázky ohledně právní legitimity Metodiky, komerčních souvislostí a neetického zapojení některých soudců do daného projektu, tak to jen vypovídá o tom, jaké tam asi panují poměry a jak je to ve skutečnosti vlastně s bojem tohoto ministerstva proti klientelismu, neetickému chování soudců, soudnímu lobbování, protěžování atd.

Je to velmi smutné zjištění.