Soudcům má být uložena povinnost se individuálně vzdělávat aneb což tahle (nejen) soudcům umožnit nahlédnout do textu tohoto návrhu?

26.06.2024 23:42

Server Česká justice informoval o dnešní tiskové konferenci (zde: www.ceska-justice.cz/2024/06/poslanci-navrhuji-aby-soudci-meli-povinne-vzdelavaci-plany/), v níž bylo prezentováno, že skupina poslanců chce soudcům (v rámci novely zákona o soudech a soudcích) stanovit povinnost individuálního vzdělávání. 

Když kliknete např. stránky www.justice.cz - tj. zde: justice.cz/, žádnou informaci týkající se návrhu novely mj. o individuálním vzdělávání soudců zde nenaleznete. Stejný výsledek se dostaví na podsekci uvedených stránek vedených pro Ministerstvo spravedlnosti zde: justice.cz/web/msp/profesni-legislativa Také žádná informace k tomuto tématu.

Tak nějak to tedy v dnešní době funguje. Veřejnosti se sdělí zásadní informace o návrhu novely konkrétního zákona, kterou si však nemůžete aktuálně nikde vyhledat. Tato údajná novela ovšem není známa ani řadovým soudcům, kterým nic takového nebylo předem zasláno k připomínkování nebo alespoň k seznámení se s takovým návrhem. Dnešní doba je opravdu divná.