Ministr spravedlnosti na dopis poukazující na závažné problémy spojené s Metodikou k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (od dubna 2022) stále neodpověděl

12.09.2022 20:51

Ministr spravedlnosti na můj dopis z dubna 2022, v němž poukazuji na závažné problémy spojené s Metodikou k náhradě nemajetkové újmy na zdraví, stále neodpověděl. Znění dopisu je zde: Problém s Metodikou k náhradě nemajetkové újmy na zdraví.pdf (196 kB)

* Existují dvě verze Metodiky, žádnou z nich však nevypracoval Nejvyšší soud.

* Nikdo oficiálně neví, kdo internetovou verzi Metodiky, která je publikována na stránkách Nejvyššího soudu, dosud vlastně aktualizoval, měnil.

* S Metodikou jsou spojeny aktivity komerčního rázu, přičemž jak z šetření ombudsmana ve věci Metodiky, tak i z veřejně dostupných zdrojů mj. plyne, že někteří soudci z Nejvyššího soudu dokonce svého času fungovali v orgánu společnosti provázané s Metodikou. Podle dostupných zdrojů v současné době je takto stále činný jeden ze soudců Nejvyššího soudu; vedení Nejvyššího soudu, ale ani Ministrestvo spravedlnosti tento problém dosud neřešilo.

* Metodika, která je "rozklížená" na dvě verze (publikovanou - ve zjevném rozporu se zákonem o soudech a soudcích - ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek a dále na internetových stránkách Nejvyššího soudu; každá z těchto verzí je v zásadních bodech odlišná), obsahuje nepravdivé informace mj. o tom, že ji zpracoval Nejvyšší soud anebo že k ní občanskoprávní a obchodní kolegium vydalo jakési doporučení, aby ji soudy v praxi používaly, nemůže být pro tyto nepravdivé informace v praxi soudy dost dobře aplikována, neboť Nejvyšší soud jí nevydal a dosud v žádném publikovaném soudním rozhodnutí nebylo vyřešeno (včetně Ústavního soudu), jak mohou existovat vedle sebe dvě verze Metodiky s takto nepravdivými informacemi. 

* Podle mého názoru by mělo být povinností Ministerstva spravedlnosti v dané věci zjednat nápravu, neboť bylo to právě Ministerstvo spravedlnosti, která za předání předmětného materiálu, nápadně se podobajícímu Metodice, vyplatilo Společnosti medicínského práva nemalou finanční odměnu. 

* Právě na výše uvedené okolnosti upozorňuji ministra spravedlnosti Pavla Blažka v naději, že v demokratickém právním státě nelze výše uvedené záležitosti tolerovat. Vždyť je tím dokonale matena odborná i laická veřejnost, neboť Nejvyšší soud žádnou Metodiku nevypracoval a Metodika ve dvou verzích jako soukromoprávní materiál ani Ministerstvu spravedlnosti nebyla (Společností medicínského práva) předána. 

* Tedy od dubna 2022 čekám na odpověď pana ministra spravedlnosti k výše uvedenému dopisu.