Ministr spravedlnosti navrhl 39 kandidátů na soudce - jména kandidátů ovšem zveřejněna nejsou

14.04.2022 07:40

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podle tiskové zprávy Msp zde www.justice.cz/?clanek=ministr-spravedlnosti-navrhl-jmenovani-39-novych-soudkyn-a-soud-1

navrhl 39 kandidátů na soudce. Jména kandidátů "tradičně" na stránkách Msp zveřejněna nejsou. Ptám se proč tomu tak je, když s požadavkem na transparentnost téměř "všeho" konání státu se lze setkat na každém kroku. Publikovaný seznam kandidátů by měl být vlastně vizitkou těchto právníků, kteří nepochybně dosáhli významného kariérního posunu a na ten nejzásadnější - jmenování soudcem - právě v těchto dnech čekají. Zcela jistě jim patří uznání a ocenění za jejich dlouholeté úsilí dosáhnout výnamné, náročné, odpovědné pozice soudce. Absolutně ovšem nechápu setrvalý postoj Msp jména techto kandidátů nezveřejňovat. Akceptovatelné důvody k takovému setrvalému postoji Msp neexistují. Jen připomínám, že na tento problém jsem poukazoval již před několika lety. Marně.

 

 

Proč Msp nezveřejňuje kandidáty na soudce?

22.11.2020 20:37

    Před několika dny měla paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová podat návrh na jmenování 11 nových soudců (info např. zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/navrh-na-nove-soudce-benesova_2011191828_oro. Na stránkách Msp ovšem seznam těchto kandidátů publikován není.

     Připadá Vám tento systém souladný s právem občanské veřejnosti na informování o zásadních věcech (jako jsou např. kandidáti na soudce)? Já se domnívám, že podobné informace by měly být zveřejněny na internetových stránkách Msp. Není přece žádný důvod nezveřejňovat kandidáty, kteří z pohledu Msp prošli přísným výběrem a jsou ministrem spravedlnosti navrhováni na post soudce.

     Na nezveřejňování kandidátů na soudce jsem v minulosti opakovaně upozorňoval, naposledy v r. 2018 (Proč Msp nezveřejňuje kandidáty na soudce? :: Pavel Vrcha, soudce NS ČR (webnode.cz)



Více zde: https://vrcha.webnode.cz/news/proc-msp-nezverejnuje-kandidaty-na-soudce1/