Nejvyšší soud připustil dílčí nedostatky Metodiky Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví, která ovšem neexistuje

15.07.2021 06:05

Zde: MSP-666_2020-OSV-OSV.pdf (484796) nebo též zde: eudeska.justice.cz/Lists/EUD/Attachments/2753/MSP-666_2020-OSV-OSV.pdf  Ministerstvo spravedlnosti (Msp) píše o tom, že: "Nejvyšší soud připustil dílčí nedostatky související Metodiky Nejvyššího soudu, které bude vhodné řešit." 

 

Ze Zprávy ombudsmana ve věci šetření Metodiky k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (Metodika) již víme, že předchozí předseda Nejvyššího soudu (NS) prof. Pavel Šámal ve vyjádření ombudsmanovi uvedl, že Nejvyšší soud tuto Metodiku nevypracoval. 

 

Nové vedení NS zaujalo po zveřejnění Zprávy ombudsmana ve věci šetření Metodiky mediální mlčení. Na stránkách NS není žádná informace o této Zprávě, především však vyjádření NS k této Zprávě.

 

Situace je do budoucna neudržitelná, neboť pokud Metodiku nevypracoval Nejvyšší soud, k čemuž na základě šetření dospěl i ombudsman, pak není možné, aby někteří soudci NS a  nynější vedení NS zaujímalo postoj, že jde o Metodiku NS a takto se i vyjadřovali a jednali např. s Msp. 

 

Stále je otřevřená otázka, zda za okolností, které vyplývají ze Zprávy ombudsmana ve věci šetření Metodiky, kdy příslušní znalci měli být proškolováni podle Metodiky NS a za tento nástavbový kurz zaplatili cca 12.000,- Kč, bude vyvozena nějaká odpovědnost, pokud znalci byli utvrzováni v tom, že jde o materiál vypracovaný NS, ačkoliv tomu tak nebylo.