NS vydá stanovisko k příslušnosti soudů ohledně rozhodování o návrzích na vydání PO podaných v průběhu odvolacího řízení

18.04.2024 18:00

Nejvyšší soud zaujme stanovisko ohledně příslušnosti soudů rozhodovat o návrzích na vydání předběžných opatření podaných v průběhu odvolacího řízení. Tato informace plyne ze sdělení, které jsem obdržel od JUDr. Pavlíny Brzobohaté, předsedkyně občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu, jako reakci na můj podnět ohledně mnou zaznamenané rozdílné rozhodovací praxe ve shora uvedené materii. „Na základě Vašeho podnětu bylo zjištěno, že rozhodovací praxe soudů nižších stupňů v otázce příslušnosti soudu rozhodovat o návrhu na nařízení předběžného opatření podaného v průběhu odvolacího řízení, je vskutku rozdílná. Navrhla jsem proto občanskoprávnímu a obchodnímu kolegiu vypracování stanoviska k této otázce“, uvádí v předmětném sdělení předsedkyně civilního kolegia dr. Brzobohatá.

 

Zaujetím stanoviska Nejvyšším soudem k uvedené otázce tak budou odstraněny dosud přetrvávající výkladové nejasnosti a  dojde ke sjednocení  rozdílné rozhodovací praxe soudů v dané materii, což je pozitivní zpráva.