aktualizováno k 19. 3. 2024: Okresní soud ve Vyškově požádal Ústavní soud o odložení vyhlášení nálezu

16.03.2024 14:24

Na webových stránkách Ústavního soudu je zveřejněno vyrozumění, že ve středu dne 20. 3. 2024 bude ve věci návrhu Okresního soudu ve Vyškově na zrušení části ustanovení § 2958 o. z., které je zásadní pro odškodňování nemajetkové újmy na zdraví, vyhlášen nález. Navrhovatel – Okresní soud ve Vyškově – požádal v pátek dne 15. 3. 2024 Ústavní soud, tj. den poté, co byl vyrozuměn o vyhlášení nálezu, o odložení jeho vyhlášení.

 

Navrhovatel žádost odůvodnil tím, že dosud nebylo rozhodnuto o jeho návrhu na vyloučení soudce Ústavního soudu Pavla Šámala z projednání a rozhodování uvedené plenární věci. Okresní soud má za to, že nejprve je třeba rozhodnout o tomto návrhu na vyloučení a není možné bez něj rovnou ve středu vyhlásit nález.

 

Podle vyškovského soudu v návrhu na vyloučení Pavla Šámala je uvedena cela řada závažných okolností, z nichž je zřejmé, že Pavel Šámal coby tehdejší předseda Nejvyššího soudu prosazoval Metodiku k náhradě nemajetkové újmy na zdraví, bez níž by v podstatě nebylo možné § 2958 o. z. aplikovat, ač věděl, že nejde o materiál vypracovaný Nejvyšší soudem. Jednal velmi aktivisticky, lobboval za tzv. revizi Metodiky (obsahující celou řadu nepravdivých informací) na Ministerstvu spravedlnosti, ačkoliv soudci Nejvyššího soudu o takovém počinu nebyli vůbec informováni.

 

„Skutečnosti popsané shora podle názoru navrhovatele neprokazují jen (pouhé) pochybnosti o nepodjatosti soudce Pavla Šámala k věci, ale důvod jeho podjatosti v předmětné plenární věci přímo prokazují“, uvádí se v návrhu vyškovského soudu na vyloučení soudce Pavla Šámala.

 

19. 3. 2024 - 12:00 hod.: ÚS dosud o návrhu na vyloučení soudce Pavla Šámala nerozhodl.