Ombudsman se vyjádřil k jednání u kulatému stolu na Msp, který se uskutečnil 21. 9. 2021

23.09.2021 17:51

Na stránkách VOP byla dnes publikována tisková zpráva (zde: www.ochrance.cz/aktualne/o_posuzovani_nahrady_nemajetkove_ujmy_na_zdravi_diskutovali_na_ministerstvu_spravedlnosti_lekari_urednici_soudci_i_pravnici_z_kancelare_ombudsmana/) o jednání u kulatého stolu, které se uskutečnilo v úterý dne 23. 9. 2021 na Msp. 

 

Podstata problému ovšem řešena nebyla. 

 

Jak může být vůbec zvažováno znalecké odvětví podle materiálu, který je nepravdivě označen za materiál Nejvyššího soudu ("NS")? NS Metodiku k náhradě nemajetkové újmy - ať již prostřednictvím svého občanskoprávního a obchodního či trestního kolegia anebo snad z pera přímo vedení Nejvyššího soudu (předsedy NS, místopředsedy NS) - nevydal. Žádné z obou kolegií NS nevypracovalo Metodiku, ale ani žádnou Metodiku nedoporučilo k aplikaci coby vzkaz soudům, jak mají postupovat v rozhodovací činnosti.

 

Je prokázáno, že Metodika je materiálem soukromé povahy, s nímž NS nemá absolutně nic společného.

 

Je nepochopitelné a pro režim demokratického právního státu neudržitelné, že excesy spojené s nepravdivým označováním Metodiky za Metodiku NS a s tím spojená komercionalizace a uvádění v omyl odborné, ale i laické veřejnosti nejsou příslušnými státními orgány vyšetřovány (v prvé řadě ze strany Msp). 

 

Z jakého důvodu na stránkách NS je stále publikována Metodika, v jejímž textu se hrubě nepravdivě mj. uvádí, že:  "Občanskoprávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu přijalo dne 12. 3. 2014 doporučení, aby při aplikaci § 2958 o. z. byla používána Metodika Nejvyššího soudu. Dne 14. 4. 2014 byla Metodika zveřejněna na internetových stránkách Nejvyššího soudu https://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/ns_web.nsf/Metodika Stav ke dni 1. 11. 2016.?" 

 

Kdo nese odpovědnost za to, že ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek byla excesivně publikována Metodika s klamným textem, že jde o Metodiku Nejvyššího soudu a o tom, že jí občanskoprávní a obchodní kolegium NS doporučuje, aby byla aplikována?

 

 

Kdo nese odpovědnost za to, že právní praxe, odborná i laická veřejnost byla uvedena (je uváděna) v omyl nepravdivou informací o tom, že Metodika je materiálem NS?