Počet zaměstnanců soudů, z nichž se má drtivá většina zúčastnit středeční stávky

27.05.2024 11:49

Níže je uvedena tabulka počtu zaměstnanců soudů (zaokrouhleno na celé desítky), z nichž se má drtivá většina zúčastnit středeční stávky. 

Naopak stávky se nemají účastnit zaměstnanci Ústavního soudu. Bylo by dobré ovšem vědět, proč k takovému kroku přistoupili. 

Dosud jsem nezaznamenal primární informační zdroj Odborového svazu justice (viz mé výhrady zde: vrcha.webnode.cz/news/odborovy-svaz-justice-a-absence-relevantniho-zdroje-s-relevantnimi-informacemi/), kde by bylo možné si pročíst kdo, kam a z jakého důvodu stávkou směřuje, a zda v případě nesplnění požadavků bude přistoupeno ke stávce vícedenní či snad neomezené. Informování způsobem zde: www.facebook.com/osstatorg?locale=cs_CZ nebo zde: www.facebook.com/sarka.homfray?locale=cs_CZ je naprosto nedostatečné a nedekvátní závažnosti dané problematiky. 

Mimochodem, ve včerejším pořadu Otázky Václava Moravce na ČT se řešilo téma: "Je školství pro vládu opravdu prioritou? A budou na něj peníze?" s ministrem školstvím Mikulášem Bekem a předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem (viz předmětný díl Otázek VM zde: www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/224411030510526/). 

Pokud mi tedy něco neuniklo, pak problém aktuální středeční stávky zaměstnanců justice byl v ČT patrně vyhodnocen jako nezajímavé téma, poněvadž jinak by přeci musel být zájem, aby někdo z Odborového svazu justice tlumočil názor k ohlášené stávce, a to jistěže za přítomnosti nejlépe ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Ale je možné, že již v úterý přijde z jiného zdroje nějaký zásadní vzkaz k danému problému.

Již během včerejšího dne zazněly názory na možné hledání finančních prostředků v rámci resortu justice. Např. bývalý ministryně spravedlnosti a dnes poslankyně PS PČR Helena Válková by "sáhla na odměny vysokých státních úředníků." (viz k tomu zde: www.novinky.cz/clanek/domaci-valkova-by-sahla-na-odmeny-vysokych-statnich-uredniku-40473454). Co bránilo bývalé ministryně spravedlnosti (alespoň zčásti) zarealizovat uvedené úsporné opatření však z uvedeného příspěvku nevyplývá. 

A nyní avizovaná tabulka zaměstnanců soudů zde: tabulka-soudy.jpg (87935)