Předseda ÚS Josef Baxa problém v souzení emigrantů nevidí

10.08.2023 14:26

Nově jmenovaný předseda Ústavního soudu Josef Baxa problém v předlistopadovém souzení emigrantů (tzv. "kopečkářů") nevidí. 

Tato Baxova jednoznačná slova vyplývají z dnešního článku publikovaného v MF DNES s názvem: "Baxa: Soudit emigranty není problém".

Sám Josef Baxa podle tohoto deníku "nevyloučil, že mohl soudit lidi za emigraci" (viz zdroj zde: Baxa2blog.pdf (342170).

"Vůbec by mě nenapadlo, že to může být problematické. A stále si myslím, že to žádný problém není.", dodává Baxa.

Zcela odlišný názor mají někteří senátoři (např. Marek Hilšer, Pavel Fischer), anebo také Ladislav Kudrna, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Právě podle ředitele ÚSTR Kudrny "Soudce emigrantů věděl, že porušuje mezinárodní pakt." 

„Československá socialistická republika 23. března 1976 ratifikovala mezinárodní pakt o občanských a politických právech a součástí tady toho paktu je i článek 12, který jasně uvádí, že každý může svobodně opustit svoji zemi a stejně tak se do ní svobodně vrátit. Pokud se někdo dnes hájí tím, že nemohl nic jiného dělat, tak to není pravda,“ prohlásil Kudrna (viz zdroj zde: zpravy.tiscali.cz/soudce-emigrantu-vedel-ze-porusuje-mezinarodni-pakt-rika-sef-ustr-562411

Tak zde máme dva odlišné názory. 

První z úst nového předsedy Ústavního soudu, který veřejně zastává názor, že souzení emigrantů podle něho nebylo vůbec problematické, tj. že soudci při naplnění dané skutkové podstaty nemohli jinak, než aplikovat příslušné trestně právní ustanovení a předmětného emigranta odsoudit.

A druhý názor poukazující na již v předlistopadové době ratifikovaný mezinárodní pakt o občanských a politických právech, který znemožňoval kriminalizovat tzv. "kopečkáře". 

Myslím si, že za této situace má především laická veřejnost právo na vysvětlení shora uvedené problematiky. 

Není totiž  možné jednoho soudce za souzení tzv. kopečkářů v procesu výběru kandidátů na post soudce Ústavního soudu či snad dokonce po dovršení jeho výběru a schválení Senátem PČR kritizovat, pakliže sám nově jmenovaný předsedy Ústavního soudu Josef Baxa v takovém předlistopadovém souzení a odsuzování emigrantů žádný problém nevidí a za této situace je jeho fungování v této vysoké justiční funkci (minimálně z pohledu prezidenta republiky) akceptovatelné.