Vyjádření k výrokům některých soudních funkcionářů o blížícím se kolapsu justice

18.10.2022 18:16

 

Vyškov, 18. 10. 2022

 

Věc: Vyjádření k výrokům některých soudních funkcionářů o blížícím se kolapsu justice

 

Včerejší mediální sféra byla zaplavena informacemi od některých soudních funkcionářů, že nedojde-li k navýšení platů zaměstnanců soudů, hrozí kolaps v justici (např. zde:  https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/predsedove-soudu-justice-je-kvuli-podfinancovani-pred-kolapsem/2272390).

 

Kolaps představuje zhroucení systému. Měl-li by nastat kolaps v justici, mělo by to vlastně znamenat, že má dojít ke zhroucení (celého) soudního systému. Jinak řečeno, že by soudy vlastně neměly fungovat. Nesoudilo by se. Věci by se nevyřizovaly. Česká justice by se fakticky zhroutila.

 

Podobné (zřejmě vážně míněné) projevy zaznívají z úst některých soudních funkcionářů. Dokonce i z Nejvyššího soudu. A to krátce poté, co proběhlo Kolokvium Sítě předsedů nejvyšších soudů EU, kde byly mj. řešeny otázky týkající se soudcovské etiky či potřeby prohlubování důvěryhodnosti justice. Tedy i té české justice.

 

Domnívá se snad někdo skutečně vážně, že prohlášeními typu, že hrozí zhroucení (kolaps) tuzemského soudního systému, pokud se zaměstnancům soudů nenavýší platové ohodnocení, může dojít (či snad již dochází) k prohlubování důvěryhodnosti české justice? Či k manažerskému řešení vlastního problému?

 

Platové ohodnocení zaměstnanců soudů je nepochybně podhodnocené a ve větších městech, kde jsou podstatně vyšší životní náklady, skutečně dochází k odlivu pomocného justičního aparátu. Ale i tak podle mého názoru nelze šířit zprávy o tom, že hrozí selhání soudního systému. Pokud nelze z objektivních důvodů zajistit finanční prostředky pro navýšení platového hodnocení pomocného justičního aparátu, pak by mělo nastoupit krizové řízení. Jeho segmentem jsou tvrdá úsporná opatření v resortu justice. O některých z nich jsem se zmínil v dnešním vydání deníku Právo. Z úst dotčených justičních funkcionářů jsem manažerská opatření krizového typu řízení dosud nezaznamenal.

 

JUDr. Pavel Vrcha, MBA

soudce Okresního soudu ve Vyškově

v letech 2009 – 2021 soudce Nejvyššího soudu

 

Dnešní můj příspěvek v deníku Právo: 

K justici 2.pdf (287235)