Zápis z jednání kulatého stolu na Msp ohledně Metodiky stále není

23.11.2021 23:19

Zatímco zápis z jednání kulatého stolu ohledně znaleckého odvětví a problémů týkajících se Metodiky k náhradě nemajetkové újmy, které se konalo na půdě Msp dne 21. 9. 2021, mi stále nebyl doručen, neboť prý ještě není k dispozici a dosud se pracuje na jeho úpravách, dozvěděl jsem opožděně, že dne 19. 11. 2021 na půdě pražské právnické fakulty mělo proběhnout I. zasedání  "Stálé konference k odčinění újem na životě a zdraví" (viz www.prf.cuni.cz/sites/default/files/uploads/files/Program_Prvn%C3%AD%20zased%C3%A1n%C3%AD%20St%C3%A1l%C3%A9%20konference.pdf).

Pochopitelně ani na stránkách PrF UK žádná informace o výsledku tohoto zasedání uvedena není.

Zdá se tedy, že kolem Metodiky se vytváří jakési kabinentní klima, kdy jen určitá skupina subjektů "oslovených" podle mne neznámého "výběrového klíče" si osvojuje pracovat s metodickým materiálem, aniž by někoho vůbec relevantně zajímalo, že jde o materiál soukromoprávní, k němuž Nejvyšší soud nemá žádné uživatelské, autorské, licenční oprávnění, a v žádném případě se nejedná o nějaký veřejný statek, který byl mohl kdokoli a kdykoli uchopit, publikovat, nakládat s ním. 

Způsob, jak se nakládá s Metodikou, a jak se přehlížejí zásadní fakta o jejím autorství, možnosti jejího (ne)využívání, a jak se zjevně úmyslně mate odborná i laické veřejnosti, je opravdu neskutečný. Nikdy bych si nepomyslel, že něco takového je v demokratickém právním státě možné. 

Nejhorší na celé záležitosti je, že dotčené subjekty zcela přehlížejí Zprávu ombudsmana ve věci šetření Metodiky (eso.ochrance.cz/Nalezene/Edit/9252), jejíž obsah je doslova neuvěřitelný. Už dávno měly být podány příslušné kárné žaloby a Msp mělo ve věci Metodiky aktivně konat.