Aktuálně k návrhu Etického kodexu soudců

21.10.2020 22:20

       K problematice návrhu Etického kodexu soudců (dále již "EK") jsem se v předchozím období již několikrát vyjádřil (např. zde: vrcha.webnode.cz/news/strucne-k-navrhu-etickeho-kodexu-soudce/). Kritizoval jsem mj., že soudci nemají možnost se k tomuto návrhu vyjádřit. V mezidobí došlo k jistému posunu v tom směru, že předseda NS umožnil soudcům tento návrh připomínkovat, a to do 15. 10. 2020.  Někteří soudci NS této možnosti využili a zaslali, pokud je mi známo, k tomuto návrhu EK negativní vyjádření. Učinil jsem tak i já (viz mé vyjádření k EK zde: vrcha.webnode.cz/news/vyjadreni-k-navrhu-etickeho-kodexu-soudcu/). 

      Předložený návrh EK je (nejen) podle mého názoru nedokonalý, což ostatně plyne z dosud k němu učiněných negativních vyjádření některých soudců. Z mého pohledu je ovšem stižen v samém začátku podstatným defektem tím, že z jeho obsahu není vlastně zřejmé, kdo a na jakém podkladě (z jakého titulu) jej vlastně zpracoval a nyní jej předkládá soudcům (a v jaké vlastně formě) k přijetí. 

      Zdálo by se, že v době nouzového stavu je řešení podobných věcí naprosto nepodstatné a pro někoho až absurdně vyznívající. Není tomu tak. Je nezbytné, aby každý na svém pracovním postu si plnil co nejlépe své pracovní povinnosti a dodržoval přesně to, co dodržovat má.