K procesu výběru kandidátů na Ústavní soud

27.03.2023 00:11

Kancelář prezidenta republiky zveřejnila materiál s názvem „Proces výběru a nominace kandidátů do Ústavního soudu“, podle kterého „vhodné kandidáty vyhodnotí a poté doporučí Konzultační panel.“ Ten představuje sedmičlenné těleso pod vedením prof. Josefa Kysely.

 

Ačkoliv v uvedeném materiálu se mj. uvádí, že „konzultační panel se setká s prezidentem republiky k představení kandidátů“, nikoliv, že tato komise bude předtím sama provádět pohovory či snad výslech kandidátů na post ústavního soudce, ve skutečnosti se tak již děje. Jak totiž informoval např. server Česká justice – „komise vedená Janem Kyselou již vyslechla první kandidáty. Má jít o Josefa Baxu a Danielu Zemanovou.“

 

Domnívám se, že je celé situaci poněkud nedůstojné, pokud oslovení kandidáti předstupují před prezidentem ustanovenou komisi, aby jejím členům zřejmě odpovídali na všelijaké otázky či možná prezentovali představy o svém případném odborném a osobním přínosu pro Ústavní soud. K tomu, aby se někdo stal kandidátem na post ústavního soudce přece není třeba předstupovat před nějakou  komisi a obhajovat či prezentovat své celoživotní odborné renomé a ukotvení ve společnosti. Druhou otázkou pochopitelně je osobní rozhodnutí osloveného kandidáta vůbec předstoupit před takovou komisi. To je na každém z nich. Zde bez komentáře.

 

A když už se to takto všechno pojalo, pak by veřejnost asi měla být informována nejen o navržených a z nich komisí (konzultačním panelem) vybraných kandidátech, kteří  (slovy materiálu pro výběr kandidátů na post ústavní soudce) „se setkají  s prezidentem na osobním pohovoru“, ale také o zbytku kandidátů, kteří sítem oné „komise“ neprošli a proč.

À propos, bude při výběru kandidátů na post ústavního soudce, a pokud ano, pak do jaké míry, sehrávat okolnost jejich bývalého členství v Komunistické straně Československa či jejich „pouhé“ kandidatury do této strany, která podle § 2 odst. 2 zákona č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu, „byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou obdobně jako další organizace založené na její ideologii, které ve své činnosti směřovaly k potlačování lidských práv a demokratického systému.“?

 

Upravený příspěvek byl publikován v Právu dne 28. 3. 2023 - 41e2554b60.clvaw-cdnwnd.com/7601218e26afb18ef53686d3cbf52065/200000454-35f7135f75/K%20procesu%20v%C3%BDb%C4%9Br%C5%AF%20kandid%C3%A1t%C5%AF%20na%20%C3%9Astavn%C3%AD%20soud.pdf