Místopředseda NS Petr Šuk měl Josefu Baxovi „mezi čtyřma očima“ sdělit pohled na obsazování ÚS

05.06.2023 17:19

Nedávno Josef Baxa, dnes již soudce Ústavního soudu, hovořil o justičních pletichách a rovněž se svěřil se svým pohledem na Nejvyšší soud (NS) – viz též info zde: https://vrcha.webnode.cz/news/josef-baxa-mj-o-justicnich-pletichach-a-jeho-pohledu-na-nejvyssi-soud/

 

Dnes server Česká justice zveřejnil rozhovor s místopředsedou NS Petrem Šukem, který se vyjádřil ke shora uvedené „kritice“ Josefa Baxy. Chtěl bych jen připomenout, že způsob této „výměny informací“ vypovídá o stávajícím stavu ve vrcholné české justici. A je jasné, že podobné postoje (objektivně) nemohou přispívat k pozitivní atmosféře, jakkoliv je tím kterým soudním funkcionářem či veřejně známou justiční osobou deklarováno, že vztahy nejsou nijak narušené, vše je optimální, souladné atd.

 

Z rozhovoru plyne mj. také ta zajímavá informace, že místopředseda NS měl hovořit „mezi čtyřma očima“ s Josefem Baxou, tehdy řadovým soudcem Nejvyššího správního soudu, současně však „velmi horkým“ kandidátem na soudce Ústavního soudu. Z mého pohledu jde o nestandardní krok, aby se soudní funkcionář NS setkával v procesu zahájeného výběru kandidátů na ústavní soudce se soudcem NSS, který byl veřejných prostředcích považován za vhodného či někdy dokonce nezbytného kandidáta na post ústavního soudu, respektive dokonce na předsedu Ústavního soudu. Myslím si, že pan místopředseda NS, pakliže veřejnosti sdělil tuto informaci, by měl téže veřejnosti objasnit, co jej motivovalo k nezbytnosti s Josefem Baxou, tehdy řadovým soudcem NSS, se setkat a sdělovat mu svůj pohled, zjevně (v kontextu odpovědi myšleno) na obsazování Ústavního soudu. Pokud pak následně Josef Baxa zareagoval tak, jak při rozhovoru zareagoval (viz https://www.stream.cz/ptam-se-ja/novy-ustavni-soudce-baxa-po-jednani-v-senatu-co-na-nem-vadi-jeho-odpurcum-64619233), pak jeho odpověď začíná mít jakési konkrétnější obrysy, které nabízí již jisté vysvětlení a učiněnou reakci. Nehledě na to, že Josef Baxa musel již tehdy jako řadový soudce NSS a kandidát budit zřejmě respekt, pakliže sám soudní funkcionář NS cítil potřebu se s ním setkat „mezi čtyřma očima“ a sdělovat mu svůj názor zřejmě na proceduru obsazování Ústavního soudu. Takový postup zcela jistě nelze označit za standardní.  

 

A nyní k onomu rozhovoru s místopředsedou NS Petrem Šukem na serveru Česká justice:

 

redaktor Petr Dimun: Senátor Václav Láska ve svém vystoupení zmínil to, že do debaty před nominacemi měla negativně zasáhnout údajná rivalita mezi NS a Nejvyšším správním soudem (NSS). Podobně se později vyjádřil i Josef Baxa, který dokonce hovořil o justičních pletichách. Co tomu říkáte?
 

Odpověď místopředsedy NS Petra Šuka: Je to trochu neveselý obrázek o podobě veřejné debaty o veřejných věcech. Skutečnost, že se představitel NS kriticky vyjádří k tomu, jak je prezentován výběr soudců ÚS, nebo že poskytne odlišný pohled na některého z kandidátů, snad nechceme označovat za „pletichy“. Pana senátora neznám a netuším, co měl na mysli, ale o poměrech na vrcholných soudech má zjevně mylné představy. U Josefa Baxy mě taková vyjádření mrzí. O to více, že jsme se spolu před časem sešli mezi čtyřma očima a že můj pohled zná. Do korektní debaty v justici podobná vyjádření nepatří. Nicméně chápu, že po vypjatém týdnu hrají svoji roli emoce. Naše budoucí vztahy to nepoznamená.

 

zdroj: www.ceska-justice.cz/2023/06/mistopredseda-ns-suk-netvrdme-ze-je-proces-vyberu-ustavnich-soudcu-transparentni/