K páteční justiční akci týkající se kárné odpovědnosti soudců a etiky chování soudců

12.10.2022 23:59

Kdybych měl možnost vystoupit na podobném fóru (viz zde: www.ceska-justice.cz/2022/10/soudni-funkcionari-nejvyssich-soudu-budou-v-brne-jednat-o-karne-odpovednosti-etice-a-o-duvere-v-justici/?fbclid=IwAR2PZVp7XocV6IC7dVNOnR-4Rj4Dufp0UXlCw4dJH6_25U_cFerYw9CkfZQ), zcela jistě bych přítomné informoval o záležitostech v chování soudců v oblasti např. zde: vrcha.webnode.cz/news/ministr-spravedlnosti-na-dopis-poukazujici-na-zavazne-problemy-spojene-s-metodikou-k-nahrade-nemajetkove-ujmy-na-zdravi-od-dubna-2022-stale-neodpovedel/ nebo zde: vrcha.webnode.cz/news/eticky-kodex-soudcu-eticke-zasady-chovani-soudce/ a položil bych řečnickou otázku, proč se tyto věci dějí, resp. proč se tolerují.

Ovšem o takové zásadní náhledy zřejmě moc velký zájem není. Proč asi? 

Dokud se ovšem nezmění způsob poměřování stylem "padni komu padni", není žádného racionálního důvodu se domnívat, že v dohledné době může dojít k nějakému zásadnějšímu zjednání nápravy v dané oblasti. 

P. S. Nedávno mi jeden známý položil otázku, co si myslím o opilém soudci v jednací síni. Zřejmě reagoval na jednu mediální zprávu s poměrně překvapivým rezultátem. Odpověděl jsem mu, že je to stejné, jako kdyby např. řidič autobusu řídil opilý. Zde by sankce byla jasná, neoddiskutovatelná.